Kto nie lubi bobu?

Posted on Posted in Jedz

20160619_145903

Lato w pełni (choć aura za oknem, zdaje się temu przeczyć) rozpieszcza nas sezonowymi darami: truskawki, maliny…, świeże młode warzywa. Wszystko cieszy oko, wszystko pachnie i kusi 🙂 . Dlatego dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem jednego z "sezonowców", serwujemy bób 🙂 . Najchętniej jemy gotowany, praktycznie zero wysiłku, a smakuje wspaniale. Jednak, jeśli macie ochotę na bób w troszkę innej odsłonie, a do tego lubicie pierogi, to musicie wypróbować poniższy przepis! Nie będę oszukiwać, przygotowanie tego dania wymaga troszkę więcej pracy, ale nie pożałujecie 🙂 .

Składniki:

Ciasto pierogowe

  • 450 g mąki                                                            
  • 300 ml wody
  • 37,5 g masła
  • Szczypta soli

Farsz

  • ½ kg bobu
  • 250 g serka risotta
  • Sól, pieprz
  • Po 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki ikoperku lub innych wg uznania

20160619_135709

Bób ugotować w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać sól. Podgrzać wodę i rozpuścić w niej masło (woda ma być gorąca), następnie wlewać ją stopniowo do miski, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto przez kilka minut (7-8), gdyby bardzo się kleiło podsypać mąką. Następnie ciasto włożyć do naczyniai i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut.

Przygotować farsz: bób obrać, rozgnieść widelcem lub zblednować, ale nie na całkowicie gładką masę – mają pozostać w niej kawałeczki bobu, następnie dodać ricottę, zioła, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.

Lepić pierogi i gotować je w osolonym wrzątku, ok. 2-2,5 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać same, z roztopionym masłem lub wg uznania.

Smacznego!

p.s. Na tę ilość ciasta spokojnie podwójcie ilość farszu.

Myfitnesspal: Pierogi z bobem Ani.

Źródło

pierogi z  bobem

 

Co o tym myślisz?