Kokosowy deser z tapioki.

Macie czasem ochotę na małe co nieco? Na pewno macie, każdy ma 😉 . Tylko co by tu zjeść, może czekoladkę,  może ciasteczko, a może budyń?…, nieeee, budyń jest dla dzieci. I tak człowiek chodzi i szuka i się męczy, kto nie zna tego stanu, niech pierwszy rzuci kamieniem 🙂 .

Chcąc Was wspomóc w skróceniu tych męczarni podrzucam przepis na lekki deser z tapioki na mleku kokosowym, można go zjeść od razu po przygotowaniu na ciepło, a resztę zapakować w słoiczki i mieć na kolejne małe co nieco (ja wolę schłodzony i taki polecam) 🙂 . Deser jest naprawdę prosty w wykonaniu, nie może się nie udać.

p.s. Przepis jest bezglutenowy i wegański.

Składniki:

  • 160 g tapioki
  • 1 puszka mleka
  • 1 litr wody
  • szczypta soli, szczypta cukru

Do podania:

1 bardzo dojrzałe zmiksowane mango

Do gotującej się wody wsypać tapiokę, gotować ok. 20 minut (do czasu, gdy kulki tapioki zaczynają się robić przezroczyste), cały czas mieszając. Następnie wlać mleko kokosowe, posolić, dodać szczyptę cukru i gotować dalsze 20 minut, co chwilę mieszając, aż tapioka stanie się szklista i zacznie gęstnieć. Ugotowaną tapiokę przelać do pucharków, można podawać od razu lub odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Podawać np. z musem z mango, świeżymi lub mrożonymi owocami albo domową konfiturą.

Wskazówki: Jeśli lubicie bardziej słodkie desery, możecie dodać więcej cukru podczas gotowania, ale z umiarem, by deser nie był za mdły. Można dodać również pastę z wanilii, cynamon, kardamon lub inne przyprawy, jeśli lubicie. Zaraz po ugotowaniu deser może być jeszcze rzadki (w zależności od rodzaju użytej tapioki), nie przejmujcie się tym, po wystudzeniu zgęstniej. Niech Was nie kusi gotować tapiokę zbyt długo, gdyż wszystkie kulki się rozpadną i otrzymacie gęstą breję. Jeśli chcecie podać deser z mango (moja ulubiona wersja), pamiętajcie, by użyć naprawdę dojrzałego owocu, dopiero wtedy jest słodki i smakuje najlepiej.

 

Smacznego!

Ania.


2 thoughts on “Kokosowy deser z tapioki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: