Moje ulubione źródła węgli.

 

 

Postanowiłem uzupełnić poprzedni wpis o szybki przegląd moich ulubionych źródeł węgli.

W swoim jadłospisie mam pewne stałe pozycje, które pojawiają się na moim talerzu codziennie.

Na jakie źródła węglowodanów szczególnie zwracam uwagę?

 

Kasze

kasze trenujzglowa.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mój numer jeden to kasza jaglana. Królowa kasz jest moją ulubioną i potrafię jeść ją na okrągło 🙂 . Kasza jaglana ma wiele właściwości odżywczych, jest łatwostrawna, nie zawiera glutenu i można przygotowywać ją na wiele sposobów. Ja dodaje ją do sałatki owocowej i zalewam owocowym smoothie… mmm pycha. Kasza jaglana nie powoduje alergii, z tego względu bardzo często polecana jest osobom z wrażliwym układem trawiennym. Przypisuje się jej również funkcje usuwania toksyn z organizmu, jak i właściwości zasadotwórcze i alkalizujące. Spożywanie kaszy jaglanej wpływa również na zmniejszenie zapalenia błon śluzowych, poprzez usuwanie nadmiaru śluzu. Jak masz problem z zatokami, to jak najbardziej polecam, ja sobie bardzo chwalę!

Polecam również kaszę gryczaną jest nie tylko odżywcza, ale również sycąca. Znacznie zwiększa swoją objętość w trakcie gotowania. A na uwagę zasługuje fakt, iż gryka nie jest zbożem. Zatem, jeśli unikasz glutenu, a lubisz piec, to zwróć uwagę na mąki gryczane, które świetnie sprawdzają się, właśnie przy wypiekach.

 

Ziemniaki

ziemniaki_trenujzglowa.pl

 

Niedocenianym źródłem węglowodanów są ziemniaki. Wiele osób przechodząc na dietę, bezwzględnie z nich rezygnuje, dlaczego?!  Sam nie raz usłyszałem pytanie: „Joel, czy ziemniaki tuczą?”. Ziemniaki charakteryzują się wysokim współczynnikiem sytości,  także na redukcji są idealne. Oznacza to, że najemy się nimi bardziej niż porcją ryżu o takiej samej kaloryczności, jak i objętościowo będzie ich znacznie więcej. Ziemniaki również dostarczają więcej potasu niż banany i pomidory. Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie.

 

bataty_trenujzglowa.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nie wiem, czy to ze względu na geny (dzięki Tato 🙂 ), ale mam słabość do słodkich ziemniaków. Nie jem ich za często, ze względu na wysoką cenę, ale czasem można się natknąć na jakąś promocję. Bataty, czyli słodkie ziemniaki, w porównaniu do ziemniaków, zawierają o około 50 % więcej składników odżywczych. Zawierają sporą dawkę witaminy C, A, witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwasu foliowego, witaminy E oraz K, a także β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Info dla diabetyków – według badań przeprowadzonych przez College of Agriculture and Life Sciences słodkie ziemniaki mieszczą się w górnej granicy niskiego indeksu glikemicznego wynoszącego 54 (IG poniżej 55 jest uznawane za niski indeks),  przez co powoli uwalniają glukozę do krwi.

 

Niektórzy podczas diety redukcyjnej ograniczają również spożycie owoców, sam tak robiłem niestety, do czasu, aż nie zacząłem trenować z głową. Tymczasem są one bardzo dobrym źródłem węglowodanów oraz witamin i minerałów.  Owoce nie tylko urozmaicają dietę, ale również mogą stanowić substytut słodyczy. Dzięki temu łatwiej nam wytrwać w naszych postanowieniach i nie mieć napadów nieodpartego pragnienia na słodkie 🙂 . Regularnie jadam jabłka i banany.

 

Banany i jabłka

bananki_trenujzglowa.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banany to owoce, które zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Banany są przede wszystkim skarbnicą potasu, dlatego powinny po nie sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem. Osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym (<55), które w małym stopniu wpływają na zwiększenie stężenia glukozy we krwi. IG bananów wynosi 60, w związku z tym powinny zostać wykluczone z diety diabetyka. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego i Uniwersytetu z Toronto przebadali różne produkty i okazało się, że największe skoki poziomu cukru powodują nie lody i cukierki, ale marchewka, ziemniaki i właśnie banany. Aha i legenda głosi, że w końcówce banana znajdują się pasożyty – jaja pająków. Jak jednak przekonują specjaliści, czubki bananów nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia. Ja jem całe, jakby co 🙂 .

 

 

jonagold_trenujzglowa.pl

 

 

 

 

 

 

Jabłek od dziecięcych lat w ogóle nie jadałem. Nie wiem dlaczego, ale bardzo mi nie smakowały. Za to teraz chyba nadrabiam ten stracony czas, bo jem po cztery dziennie hi hi. Moje ulubione to Jonagoldy – są soczyste i słodkie.

Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka ze skórką właśnie (tu taka uwaga do mojej Szanownej Małżonki 🙂 ). Najlepiej jedzmy jabłka na surowo, bo każda obróbka termiczna powoduje dalszą utratę witaminy C. A po co nam witamina C? Przyda się wszystkim, szczególnie jesienią, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy. Smak jabłek jest kwaskowaty, mimo to mają one zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Jabłka są także źródłem potasu oraz żelaza. Te owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęki.

 

Często czytamy, słyszymy, że racjonalne i zdrowe odżywianie się to podstawa dobrego życia. Może powyższa moja lista ulubionych węglowodanów ułatwi Ci dokonywanie dobrych wyborów żywieniowych 🙂 …i trenuj z głową!

 

Weight-loss-Cartoon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do następnego.

Salute! 

Joel

joel@trenujzglowa.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: