Dlaczego warto pomyśleć dwa razy przed zjedzeniem tłustego jedzenia
Słyszałaś, że tłuste potrawy mogą zatykać tętnice i zwiększać ryzyko chorób serca. Ale czy wiesz, że Twoje serce nie jest jedynym organem, na który wpływają te tłuszcze?
Joel
Co sprawia, że jedzenie jest tłuste? Krótka odpowiedź brzmi: nadmiar oleju.
A, jeśli jesz tłuste jedzenie z restauracji lub z opakowania, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie spożywasz zdrowych rodzajów tłuszczy.
Tłusta żywność jest zazwyczaj bogata w kalorie, niezdrowe tłuszcze, rafinowane węglowodany i sól. Jest też zwykle przyjemna w jedzeniu i nazywana jest nawet „pokarmem zapewniającym komfort”, ale jaki wpływ ma na Twój organizm?
Prawda jest taka, że jedzenie tłustych potraw nie jest idealne dla zdrowia.
No to zaczynamy…
“Wysokie spożycie tłustych pokarmów może prowadzić do przyrostu masy ciała, otyłości, chorób serca, cukrzycy, wzdęć, biegunki, trądziku i zaburzeń funkcjonowania mózgu. Chociaż spożywanie smażonych potraw przy specjalnych okazjach jest całkowicie dopuszczalne, możesz ograniczyć ich spożycie i wybrać zdrowsze alternatywy w ramach zbilansowanej diety. “
To normalne, że mamy ochotę i ulegamy pokusie zjedzenia tłustego, niezdrowego jedzenia. Jednakże spożywanie tłustej żywności wiąże się z wieloma zagrożeniami dla zdrowia.
Choć okazjonalne “odstępstwa” raczej nie spowodują poważnych problemów zdrowotnych, to niezwykle ważne jest, aby zrozumieć szkodliwy wpływ regularnego spożywania tłustych potraw na zdrowie, zwłaszcza w starszym wieku. A oto skutki regularnego spożywania tłustych potraw na Twój organizm.
1. Może powodować wzdęcia, bóle brzucha i biegunkę
Spośród makroskładników odżywczych – węglowodanów, tłuszczu i białka – tłuszcz jest trawiony najwolniej.
Ponieważ tłuste potrawy zawierają duże ilości tłuszczu, spowalniają tym samym opróżnianie żołądka. Z kolei jedzenie, które spędza więcej czasu w żołądku, może powodować wzdęcia, nudności i ból brzucha
U osób cierpiących na dolegliwości trawienne, takie, jak zespół jelita drażliwego (IBS), przewlekłe zapalenie trzustki lub dolegliwości żołądkowe, wysoki poziom tłustych pokarmów może powodować ból brzucha, skurcze i biegunkę.
2. Może upośledzać mikrobiom jelitowy
Tłuste jedzenie szkodzi zdrowym bakteriom żyjącym w jelitach. A ten zbiór mikroorganizmów, zwany także mikrobiomem jelitowym, wpływa na:
- Trawienie błonnika. Bakterie w jelitach rozkładają błonnik, tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które mają działanie przeciwzapalne i mogą chronić przed zaburzeniami trawienia.
- Odpowiedź immunologiczna. Mikrobiom jelitowy komunikuje się z komórkami odpornościowymi, aby pomóc kontrolować reakcję organizmu na infekcje (klik, klik).
- Regulacja wagi. Brak równowagi bakterii jelitowych może przyczyniać się do przyrostu masy ciała.
- Zdrowie jelit. Zaburzenia mikrobiomu jelitowego są powiązane z rozwojem IBS, podczas gdy probiotyki – żywe, zdrowe mikroorganizmy występujące w niektórych produktach spożywczych – mogą pomóc złagodzić objawy).
- Zdrowe serce. Zdrowe bakterie jelitowe mogą pomóc w zwiększeniu poziomu cholesterolu HDL (dobrego) chroniącego serce, podczas gdy szkodliwe gatunki mogą wytwarzać związki uszkadzające tętnice, które przyczyniają się do chorób serca (klik, klik).
Dieta wysokotłuszczowa, na przykład bogata w tłuste potrawy, może uszkodzić mikrobiom jelitowy, zwiększając liczbę niezdrowych bakterii jelitowych i zmniejszając liczbę zdrowych.
Zmiany te mogą być związane z otyłością i innymi chorobami przewlekłymi, takimi, jak rak, choroby serca, cukrzyca i choroba Parkinsona.
Niemniej jednak potrzebne są dalsze badania nad dietą i zdrowiem jelit.
3. Może prowadzić do przyrostu masy ciała i otyłości
Tłuste potrawy gotowane z dużą ilością tłuszczu mogą powodować przyrost masy ciała ze względu na wysoką kaloryczność.
Na przykład mały pieczony ziemniak (100 gramów) zawiera 93 kalorie i 0,1 grama tłuszczu, podczas, gdy taka sama ilość frytek zawiera 312 kalorii i 15 gramów tłuszczu (klik).
Badania obserwacyjne łączą wysokie spożycie smażonych potraw i fast foodów ze zwiększonym wskaźnikiem przyrostu masy ciała i otyłości (klik, klik). A otyłość wiąże się
z wieloma negatywnymi schorzeniami, w tym chorobami serca, cukrzycą, udarem i niektórymi nowotworami.
W szczególności duże spożycie tłuszczów trans może powodować przyrost masy ciała.
Tłuszcze trans powstają, gdy oleje roślinne są chemicznie modyfikowane, aby pozostały stałe w temperaturze pokojowej. Pomimo przepisów dotyczących ich stosowania, nadal można je znaleźć w wielu tłustych produktach spożywczych ze względu na zastosowanie częściowo uwodornionych olejów roślinnych do smażenia i przetwarzania żywności.
A badania na zwierzętach wykazały, że tłuszcze trans mogą prowadzić do niewielkiego wzrostu masy ciała, nawet bez nadmiernego spożycia kalorii.
Ponadto 8-letnie badanie z udziałem 41 518 kobiet wykazało, że te z nadwagą przybrały na wadze dodatkowe 2,3 funta (1 kg) na każdy 1% wzrost spożycia tłuszczów trans. Chociaż inne badania nie potwierdziły tego odkrycia, regularne spożywanie tłustych potraw może zakłócać kontrolę wagi.
4. Może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu
Tłusta żywność ma szereg negatywnych skutków dla zdrowia serca.
Na przykład wykazano, że smażone potrawy zwiększają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu HDL (dobrego) i prowadzą do przyrostu masy ciała i otyłości, a wszystkie te czynniki są powiązane z chorobami serca.
Na przykład badania pokazują, że chipsy ziemniaczane zwiększają stan zapalny i mogą przyczyniać się do chorób serca. A co więcej, ryzyko chorób serca może być powiązane
z częstotliwością spożywania smażonych potraw.
Jedno z badań wykazało, że kobiety, które jadły 1 lub więcej porcji smażonej ryby tygodniowo, miały o 48% większe ryzyko niewydolności serca w porównaniu z kobietami, które jadły tylko 1–3 porcje miesięcznie .
W innym badaniu osoby, które jadły 2 lub więcej porcji smażonej ryby tygodniowo, miały
o 63% większe ryzyko zawału serca lub udaru mózgu, niż osoby, które jadły 1 lub mniej porcji miesięcznie.
Ponadto duże badanie obserwacyjne z udziałem 6000 osób w 22 krajach wykazało, że spożywanie smażonych potraw, pizzy i słonych przekąsek zwiększa ryzyko udaru o 16%.
5. Może zwiększać ryzyko cukrzycy
Tłuste potrawy mogą zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2.
Spożywanie fast foodów, które obejmują nie tylko tłuste potrawy, ale także słodkie napoje, prowadzi do spożycia dużej ilości kalorii, przyrostu masy ciała, złej kontroli poziomu cukru we krwi i zwiększonego stanu zapalnego.
Z kolei czynniki te zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego – grupy schorzeń obejmujących otyłość, wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cukru we krwi.
Na przykład duże badanie obserwacyjne wykazało, że jedzenie smażonych potraw 1–3 razy w tygodniu zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 o 15%, ale 7 lub więcej przypadków tygodniowo zwiększa ryzyko o 55%.
Inne badanie wykazało, że osoby, które jadły fast foody częściej, niż dwa razy w tygodniu, były dwukrotnie bardziej narażone na rozwój insulinooporności, która może poprzedzać cukrzycę, w porównaniu z osobami, które jadły je rzadziej, niż raz w tygodniu.
6. Może upośledzać funkcjonowanie mózgu
Dieta bogata w tłuste potrawy może powodować problemy z funkcjonowaniem mózgu.
Przyrost masy ciała, wysokie ciśnienie krwi i zespół metaboliczny związany z tłustą żywnością są również powiązane z uszkodzeniem struktury, tkanek i aktywności mózgu (klik, klik).
Dwa duże badania z udziałem odpowiednio 5083 i 18 080 osób powiązały dietę bogatą
w tłuste i smażone potrawy ze spadkiem zdolności uczenia się i pamięci, a także wzrostem stanu zapalnego.
Ponadto diety bogate w tłuszcze trans powiązano z zaburzeniami funkcjonowania mózgu.
A w jednym badaniu z udziałem 1018 dorosłych powiązano każdy gram tłuszczów trans spożywanych dziennie z gorszym zapamiętywaniem słów, co wskazuje na uszkodzenie pamięci.
Co więcej, w badaniu z udziałem 38 kobiet wyższe spożycie tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans było skorelowane z gorszym zapamiętywaniem i rozpoznawaniem słów, a także gorszymi wynikami w zadaniach przestrzennych.
Wreszcie, przegląd 12 badań powiązał tłuszcze trans i nasycone z ryzykiem demencji, chociaż niektóre wyniki były sprzeczne.
Ogólnie rzecz biorąc, konieczne są dalsze badania.
Najważniejsze jest to, że…
Wszyscy lubimy wygodę i smak tłustych potraw, ale możemy nie zdawać sobie sprawy, jak częste ich spożywanie może mieć wpływ na zdrowie.
Tłuste jedzenie może powodować problemy trawienne; zwiększone ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i otyłości, problemy skórne i zły humor.
Łatwo jest ograniczyć spożycie tłustych potraw i przygotować ulubione w zdrowszy sposób, na przykład poprzez pieczenie, grillowanie.
Jeśli masz zamiar zafundować sobie tłuste jedzenie, połącz je z żywnością probiotyczną
i ziołami łagodzącymi trawienie, a porcje powinny być małe.
Jednym z najlepszych sposobów na poprawę zdrowia układu trawiennego i jelit jest spożywanie sfermentowanej żywności i przyjmowanie wysokiej jakości suplementów probiotycznych.
Przegląd opublikowany w British Journal of Nutrition wykazał, że spożycie probiotyków może poprawić zdrowie przewodu pokarmowego i mikroflorę jelitową.
Zatem, jeśli jesz tłuste potrawy, połącz je z naturalnymi produktami probiotycznymi, takimi, jak kimchi, jogurt, kapusta kiszona i kombucha.
Spróbuj pić herbatę z imbirem lub mniszkiem po posiłku lub dodaj do posiłku świeżą nać pietruszki i oregano.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak opracować skuteczną dietę odchudzającą, która pomoże Ci chudnąć każdego tygodnia jedząc produkty, które lubisz, zapoznaj się z moją niestandardową usługą Treningu Online. A jeśli chcesz poznać 8 sygnałów, które Twój organizm może wysyłać, aby poinformować Cię, że jesz za dużo cukru, to oglądnij to video.
Jeśli podobał Ci się ten artykuł, udostępnij go na grupie na Facebooku lub gdziekolwiek lubisz spędzać czas online! Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę i pomóc mi w utrzymaniu tego bloga, postaw mi kawę!
To co?…
Salute!
Joel