Czy słodziki sprawiają, że masz ochotę na słodycze?

Czy słodziki sprawiają, że masz ochotę na słodycze?

Wiele osób twierdzi, że to nie brak siły woli na diecie, kieruje nas do sklepu z pączkami, bo prawdopodobnie winowajcą są słodziki, które mogą wywołać silne pragnienie na więcej słodyczy.

Joel

Słodziki wydają się darem niebios podczas diety redukcyjnej. 

Przed ich wynalezieniem, jedynym sposobem na zaspokojenie ochoty na słodkie, było spożywanie cukru, cukierków, napojów gazowanych i innych słodyczy zawierających kalorie.

A dzięki stworzeniu słodzików takich jak: acesulfam potasowy, aspartam i sukraloza, możesz uzyskać sacharynę bez kalorii, a tym samym łatwiej schudnąć. 

W każdym razie taki jest pomysł, ale niektórzy twierdzą, że słodziki pośrednio utrudniają utratę wagi, powodując, że ma się większą ochotę na słodycze. Jak twierdzą, słodziki zamiast dawać satysfakcję powodują łaknienie, które można złagodzić tylko poprzez spożywanie słodkich, bogatych w kalorie pokarmów.

Czy to prawda?

W tym artykule dowiesz się, czym są słodziki i czy słodziki naprawdę sprawiają, że pragniemy prawdziwego cukru? 

No to zaczynamy…

“Słodziki (czasami nazywane alternatywą dla cukru) mogą zastąpić cukier w żywności i napojach, aby dać Ci słodki smak, ale z niewielką ilością kalorii lub bez. Dlatego oferując smak słodyczy bez kalorii, wydają się być jedną z odpowiedzi na skuteczne odchudzanie.”

Czym jest słodzik?

Słodziki, znane również jako „substytuty cukru”, to substancje chemiczne dodawane do żywności, aby smakowały słodko i zazwyczaj mają niewiele kalorii lub nie mają ich wcale.

Ze względu na ich skład chemiczny, słodziki są znacznie słodsze niż cukier stołowy (nawet do 20 000 razy słodsze), co oznacza, że ​​wystarczy użyć ich wbbardzo małej ilości, aby osiągnąć podobny poziom słodyczy, jaką ma cukier.

Nazwy sześciu syntetycznych słodzików zatwierdzonych przez Food and Drug Administration (FDA) to:

  • Adwantam – jest około 20 000 razy słodszy niż cukier i nie zawiera kalorii. 
  • Acesulfam potasu – znajduje się na listach składników jako acesulfam K, acesulfam potasu lub Ace-K jest około 200 razy słodszy od cukru, nie zawiera kalorii i często łączy się go z innymi słodzikami. 
  • Aspartam – jest około 200 razy słodszy od cukru i zawiera 4 kalorie na gram. 
  • Neotam – jest od 7 000 do 13 000 razy słodszy od cukru i nie zawiera kalorii. 
  • Sacharyna – jest od 200 do 700 razy słodsza od cukru i nie zawiera kalorii. 
  • Sukraloza – jest około 600 razy słodsza od cukru i nie zawiera kalorii.

Czy słodziki są dla Ciebie złe?

Wiele twierdzeń na temat sztucznych słodzików jako składników przyczyniających się do przybierania na wadze, cukrzycy, zespołu metabolicznego, raka, bólów głowy i napadów padaczkowych jest przesadzonych. Jednak chociaż słodziki mogą nie być tak niebezpieczne (wciąż trwają prace badawcze w tej kwestii), jak twierdzą niektórzy, badania (klik, klik) pokazują, że regularne ich spożywanie może być w jakimś stopniu szkodliwe dla naszego zdrowia.

Zasadniczo, jeśli w ogóle martwisz się skutkami zdrowotnymi syntetycznych słodzików (nawet tymi niepopartymi badaniami), możesz łatwo ominąć wszelkie problemy, stosując naturalną alternatywę. 

Dlatego, jeśli chcesz dosłodzić jedzenie czymś, co jest niskokaloryczne, bezpieczne i bez cukru, najlepszymi opcjami wciąż są: stewia, erytrytol i ekstrakty z owoców luo han guo.

Wiele badań (klik, klik, klik, klik) pokazuje, że są one nie tylko bezpieczne, ale mogą również przynosić szereg korzyści zdrowotnych, w tym lepszą wrażliwość na insulinę, niższy profil cholesterolu, lepszą kontrolę poziomu glukozy we krwi, potencjalne działanie przeciwnowotworowe, niższe ciśnienie krwi i poziomy stanów zapalnych i wiele innych.

Czy słodziki sprawiają, że masz ochotę na słodycze?

Ponieważ słodziki zawierają niewiele kalorii lub w ogóle, wiele osób zakłada, że ​​są one sprytnym sposobem na nasycenie kubków smakowych bez zakłócania diety.

I chociaż może to być prawdą, kilka badań (klik, klik, klik) pokazuje, że ludzie tracą na wadze więcej, gdy zastępują słodycze sztucznie słodzonymi alternatywami, istnieją pewne dowody na to, że zbyt częste spożywanie sztucznych słodzików może sprawić, że będziesz chciała słodyczy bogatych w kalorie.

Aby wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje, musimy zacząć od tego, że… 

Ponieważ słodkie pokarmy wydają się być doskonałym źródłem energii dla naszego ciała, na przestrzeni lat wyewoluowaliśmy „system nagród”, który sprawia, że ​​jedzenie ich sprawia nam przyjemność. Ten system nagrody nazywa się mezolimbicznym systemem dopaminy i działa poprzez uwalnianie wyrzutu dopaminy do naszych ciał za każdym razem, gdy jemy cukier. Ta dopamina sprawia, że ​​doświadczenie jest przyjemne i mówi nam, że powinniśmy to zrobić ponownie, ponieważ jest to ważne dla naszego przetrwania.

Jednak badania (klik, klik) pokazują, że słodziki nie aktywują naszego systemu nagrody w taki sam sposób jak cukier, ponieważ nie dostarczają dużej dawki energii (kalorii), której organizm oczekuje od czegoś tak słodkiego.

Oznacza to, że za każdym razem, gdy spożywamy jedzenie lub napoje słodzone sztucznymi słodzikami, nasze mózgi są oszukiwane (klik, klik), myśląc, że musimy spożywać więcej kalorii (często z kalorycznej, słodkiej żywności), aby zaspokoić nasze zapotrzebowanie na energię.

Istotnym przykładem są badania przeprowadzone przez naukowców z University of Southern California, w którym 74 uczestników wzięło udział w trzech sesjach eksperymentalnych: w jednej spożywali sztucznie słodzony napój, w drugiej napój słodzony cukrem, w trzeciej pili wodę.

Po spożyciu każdego napoju uczestnicy oglądali zdjęcia wysokokalorycznych pokarmów, podczas, gdy badacze używali skanów funkcjonalnego MRI (fMRI), aby zmierzyć aktywność w częściach mózgu związanych z apetytem i pragnieniem jedzenia. Naukowcy zmierzyli również poziom cukru we krwi, insuliny i hormonów metabolicznych uczestników.

Pod koniec każdej sesji badacze udostępniali uczestnikom bufet i rejestrowali, ile zjadł każdy uczestnik.

Wyniki pokazały, że . . .

Spożywanie sztucznie słodzonych napojów zwiększało aktywność obszarów mózgu związanych z apetytem i łaknieniem bardziej, niż spożywanie napojów słodzonych cukrem, szczególnie u kobiet i uczestniczek otyłych.

Poziom hormonów metabolicznych, które mówią Twojemu ciału, że jesteś pełny, obniżył się po spożyciu sztucznie słodzonego napoju w porównaniu z napojem słodzonym cukrem.

Picie sztucznie słodzonego napoju zwiększyło ilości spożywanych przez kobiety w bufecie kalorii, ale nie przez mężczyzn.

Co więcej, badania (klik, klik) pokazują, że regularne spożywanie słodyczy może zwiększyć tolerancję mózgu na słodycz i wzmocnić preferencje dotyczące słodkich pokarmów. Zgodnie z tą teorią, spożywanie słodkich pokarmów może zaspokoić Twoje pragnienia na krótką metę, ale zwiększa je w dłuższej perspektywie.

W ten sposób możesz zobaczyć, dlaczego wiele osób uważa, że ​​spożywanie sztucznych słodzików może zachęcić Cię do spożycia większej ilości prawdziwego cukru.

Jednak żadna analiza badań nie byłaby kompletna bez przyjrzenia się kontrargumentom – i na nieszczęście dla tego badania, powyższa teoria ma pewne luki.

Na przykład kilka badań (klik, klik, kilk) pokazuje, że spożywanie sztucznych słodzików nie powoduje, że konsumujesz więcej kalorii później, ani nie sprawia, że szukasz słodkiego, kalorycznego jedzenia. Jedno z badań wykazało w szczególności, że picie sztucznie słodzonych napojów zmniejsza apetyt na desery bardziej niż picie wody.

Można również dyskutować, czy spożywanie słodkich pokarmów zwiększa Twoją preferencję do słodkich produktów. Chociaż ma to sens, biorąc pod uwagę to, co wiemy o tym, jak spożywanie soli lub tłuszczu może zwiększyć naszą ochotę do słonych, tłustych potraw, istnieje niewiele bezpośrednich dowodów na to, że to samo dotyczy cukru.

Na przykład jedno badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Bristol wykazało, że im więcej oranżady piły dzieci, tym bardziej im się to podobało. Jednak te odkrycia nie zostały powtórzone, gdy ten sam test został wykonany z osobami dorosłymi.

Wreszcie, pod znakiem zapytania stoi jakość badań nad wpływem sztucznych słodzików na łaknienie.

Niektóre badania przeprowadzono na zwierzętach, takich jak szczury i myszy, wyniki takich badań niekoniecznie można ekstrapolować na ludzi. Inne są tak dalekie od rzeczywistych sytuacji, że wątpliwe jest, jak ważne są w praktyce. Dlatego… 

Najważniejsze jest to, że…

Często pytamy, czy sztuczne słodziki sprawiają, że mamy ochotę na słodycze?

Krótka odpowiedź brzmi: być może, ale to prawdopodobnie nie wystarczy, abyś się przejadała lub przybierała przez to na wadze.

Jeśli jest to coś, o co się martwisz lub wiesz, że stanowiło to dla Ciebie problem w przeszłości, spróbuj zmniejszyć lub wyeliminować spożycie słodzików i zobacz, jak się czujesz bez nich. Jeśli Twoje zachcianki opadną (i to była jedyna rzecz, którą zmieniłaś w swojej diecie), wyrzuć syntetyczne słodziki z diety, a jeśli nie, nie martw się o to zupełnie.

A jeśli obecnie spożywasz syntetycznie słodzone pokarmy oraz napoje podczas diety i okazuje się, że są one użytecznym „słodkim przysmakiem”, który pomaga Ci oprzeć się alternatywnym kaloriom, to jak najbardziej kontynuuj, gdyż badania pokazują również, że może to być rozsądna strategia trzymania się swojej diety.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak opracować skuteczną dietę odchudzającą, która pomoże Ci chudnąć każdego tygodnia jedząc produkty, które lubisz, zapoznaj się z moją niestandardową usługą Treningu Online. A jeśli chcesz dowiedzieć się, jak poskromić apetyt na diecie, oglądnij to video.

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, udostępnij go na grupie na Facebooku lub gdziekolwiek lubisz spędzać czas online! Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę postaw mi kawę! 

Masz coś jeszcze do przekazania? Daj mi znać w komentarzu pod spodem!

To co?…

Do następnego… Postaw mi kawę na buycoffee.to

Salute!

Joel

joel@trenujzglowa.pl

Znajdź mnie w Social Media

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.