Lato w pełni (choć aura za oknem, zdaje się temu przeczyć) rozpieszcza nas sezonowymi darami: truskawki, maliny…, świeże młode warzywa. Wszystko cieszy oko, wszystko pachnie i kusi 🙂 . Dlatego dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem jednego z "sezonowców", serwujemy bób 🙂 . Najchętniej jemy gotowany, praktycznie zero wysiłku, a smakuje wspaniale. Jednak, jeśli macie ochotę na bób w troszkę innej odsłonie, a do tego lubicie pierogi, to musicie wypróbować poniższy przepis! Nie będę oszukiwać, przygotowanie tego dania wymaga troszkę więcej pracy, ale nie pożałujecie 🙂 .
Składniki:
Ciasto pierogowe
- 450 g mąki
- 300 ml wody
- 37,5 g masła
- Szczypta soli
Farsz
- ½ kg bobu
- 250 g serka risotta
- Sól, pieprz
- Po 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki ikoperku lub innych wg uznania
Bób ugotować w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać sól. Podgrzać wodę i rozpuścić w niej masło (woda ma być gorąca), następnie wlewać ją stopniowo do miski, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto przez kilka minut (7-8), gdyby bardzo się kleiło podsypać mąką. Następnie ciasto włożyć do naczyniai i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut.
Przygotować farsz: bób obrać, rozgnieść widelcem lub zblednować, ale nie na całkowicie gładką masę – mają pozostać w niej kawałeczki bobu, następnie dodać ricottę, zioła, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Lepić pierogi i gotować je w osolonym wrzątku, ok. 2-2,5 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać same, z roztopionym masłem lub wg uznania.
Smacznego!
p.s. Na tę ilość ciasta spokojnie podwójcie ilość farszu.
Myfitnesspal: Pierogi z bobem Ani.
Bób? Fuj
z natką pietruszki i masłem smakuje nawet mi hihi
ja NIENAWIDZE GÓNO DLA DZIECI
No ja też nie lubiłem, ale po latach smak mi się chyba zmienił hihi