Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata

Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata

Wspaniały przepis na sakiewki naleśnikowe z pysznym farszem. Jeżeli masz dość zwykłych naleśników, przygotuj je w innej odsłonie.

Joel

Dobra sałatka może być właściwą rzeczą w Twoim jadłospisie. Zwłaszcza jesienną porą jest sprytnym sposobem na przemycenie do diety warzyw. Najlepsze sałatki, to te szybkie i łatwe do zmieszania razem, przepełnione ultra świeżymi warzywami i odpowiednią ilością satysfakcjonującego białka, tłuszczy i pełnoziarnistych produktów, które nasycą Cię na resztę dnia. 

Nawet na obiad, po ciężkim dniu, sałatka brzmi niesamowicie. Zwróć uwagę, że ta sałatka sprawdzi się również na naprawdę pyszny lekki obiad! Jakkolwiek zdecydujesz się to zjeść, nie będziesz rozczarowana!

A dzisiejsza sałatka, jak nazwał ją Sebastian, to „Burek z jajem”. Zaraz się dowiecie, dlaczego tak…

Oprócz tego, że sałatka jest pyszna, szybka w przygotowaniu, to ser Burrata, bohater naszej dzisiejszej sałatkowej propozycji, podbił serce Sebastiana. 

No to zaczynamy!

„Sałatka to jedyne danie, które najprawdopodobniej przychodzi na myśl, gdy myślisz o zdrowym odżywianiu. W końcu, co może być dla Ciebie lepszego niż liściaste warzywa i chrupiące warzywa w towarzystwie przyjemnego chudego białka?”

Co to jest Burrata?

Pięknie wyważony w smaku ser Burrata to idealne połączenie kontrastujących tekstur. Jego miękka skorupa owinięta wokół aksamitnego środka zapewnia zderzenie doznań i maślaną konsystencję, jak żaden inny produkt. Po przekrojeniu kremowe wnętrze wypływa niczym bogata śmietanka. Łagodna, gładka i świeża Burrata uwodzi niepowtarzalnym smakiem i delikatną strukturą.

Burrata, przędzona przez rzemieślników u stóp Włoch, jest produkowana lokalnie ze świeżego mleka bawołów, które pasą się na płaskowyżach Apulii. Bujne pastwiska porozrzucane między wybrzeżem, a lądem zapewniają bogatą paszę dla wypasu bydła, dzięki czemu mleczarnie do wyrobu sera otrzymują pełnowartościowe mleko.

Ser ten na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mozzarelli. A wracając do sałatki… 

Składniki:

  • 40g rukoli
  • 70g pomidorków koktajlowych
  • 100g sera typu Burrata
  • 70g bułki orkiszowej
  • 3g masła czosnkowego
  • 50g jajka na twardo (1 sztuka)
  • 5g słonecznika prażonego 
  • 5ml oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny, solą morską i pieprzem kolorowym. 

Sposób przygotowania: 

Rukolę wyłóż na talerzu. Połóż pokrojone w półksiężyce pomidorki. Jajko pokrój w ćwiartki, a bohatera dzisiejszej sałatki, Burratę porwij na kawałki i przełóż na przemian z jajkiem. Całość posyp prażonym słonecznikiem i polej sosem z oliwy i sokiem z cytryny. 

Do całości podaj pieczywo czosnkowe z bułki orkiszowej.

Masło czosnkowe możesz kupić gotowe, ale jeśli masz czas i ochotę możesz zrobić je sama. W jaki sposób? 

Pieczywo orkiszowe pokrój na kromeczki o grubości ok 1,5 cm. 

Do miseczki przełóż masło pokrojone na mniejsze kawałki, wówczas będzie łatwiej je rozmieszać. Pozostaw je na chwilę w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę do czosnku wprost do miseczki z masłem. Następnie dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Wszystko dokładnie wymieszaj, lekko rozgniatając masło. Gotowym i dobrze wymieszanym masełkiem czosnkowym posmaruj kromeczki bułki lub bagietki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak przygotowane pieczywo wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 10 minut, pilnując, by nie spiekło się zbyt mocno.

Jak przechowywać?

Sałatki dłużej pozostaną super chrupiące, jeśli przechowywać je będziesz w hermetycznych pojemnikach w lodówce. Aby zapobiec więdnięciu, czy rozmoczeniu sałatki, sos/dressing należy przechowywać oddzielnie i wymieszać z potrawą najlepiej tuż przed podaniem. Dlatego, jeśli zabierasz swoją sałatkę na wynos, dressing schowaj do małego pojemnika i skrop nim sałatkę przed zjedzeniem.

Ta kolorowa, pyszna i smaczna sałatka z pewnością sprawi Ci smakową przyjemność i wprawi Cię w dobry nastrój, nawet w najbardziej pochmurne jesienne dni!

Smacznego!

 

Najważniejsze jest to, że…

Wszyscy wiedzą, że sałatki są zdrowe, prawda? Osoby na diecie często wybierają sałatki główne, niezależnie od tego, czy jedzą na mieście, czy w domu. Ale prawda jest taka, że sałatka nie zawsze jest najlepszym wyborem kalorii.


Jeśli chodzi o kalorie sałatki, to dodatki robią różnicę. Jeśli masz zamiar doda
ć do swojej grzanki, kremowy dressing, ser, bekon, awokado, majonez, mięso, orzechy, smażone paski z kurczaka, równie dobrze możesz zamówić podwójny boczek cheeseburger i frytki. 🙂

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, udostępnij go gdziekolwiek lubisz spędzać czas online! Śledź również profil Sebastiana na Instagramie (klik) i czerp od Niego inspiracje.

Daj mi znać w komentarzach pod spodem

To co?…

Do następnego… 

Salute!

Joel

joel@trenujzglowa.pl

Znajdź mnie w Social Media

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: