Nastały takie dni, że czasem trudno stwierdzić, czy właściwie dzisiaj wzeszło słońce. Kiedy wstajemy jest jeszcze ciemno, a gdy wracamy do domu, jest już ciemno… O tej porze roku naprawdę rozumiem niedźwiedzie zapadające w sen zimowy, ja również schowałabym się gdzieś głęboko i niech mnie ktoś obudzi dopiero, gdy wróci słońce i zrobi się cieplej… ale, cóż… Tym bardziej więc nasze posiłki powinny być kolorowe, słoneczne i pełne witamin, oczywiście powinny być też proste i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest mój omlet, spróbujcie koniecznie 🙂 .
Składniki:
- 3 jajka (170g)
- 1 małe awokado (100 g)
- ½ łyżeczki oleju lub oliwy
- ½ małej czerwonej cebuli
- ½ cytryny
- sól, pieprz, chili
Miąższ z awokado pokroić, skropić sokiem z cytryny, dodać drobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz i chili do smaku, całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, w tym czasie ubić jajka, a następnie wylać na rozgrzaną patelnię i usmażyć omlet. Gotowy omlet przełożyć na talerz, wyłożyć na niego awokado, złożyć na pół, podawać z czym, kto lubi 🙂 , u mnie z pomidorkami i prażonymi pestkami dyni.