Owsianka często kojarzy się z szarą, bezsmakową, często przypaloną breją – czyli śniadaniowym koszmarem. Ale kilka lat temu przebojem wróciła na nasze stoły zaskakując pozytywnie smakiem. Dziś możemy znaleźć mnóstwo przepisów na przepyszną domową owsiankę, właściwie to nawet nie musimy szukać, gdyż bez większego wysiłku każdy z nas może wymyślić sobie swoją ulubioną wersję. Gdybyście jednak potrzebowali inspiracji, to wypróbujcie poniższy przepis na jakże prostą, ale smaczną i sycącą owsiankę 🙂 .
Składniki:
- płatki owsiane górskie – 100g
- ¾ szklanki wody
- szklanka mleka 2%
- 1 średniej wielkości banan
- 20 g masła
- 15 g brązowego cukru
- 20 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (bez soli i cukru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Owsianka: Płatki zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia namoczone płatki połączyć z mlekiem i gotować na gęsto, posolić do smaku, dodać cynamon i masło orzechowe, zagotować.
Karmelizowane banany: Na patelni roztopić masło z cukrem, aż zacznie się lekko karmelizować, następnie wrzucić pokrojonego w plastry banana i dodać sok z cytryny. Mieszając podgrzewać do lekkiego zbrązowienia bananów.
Owsiankę i banany wyłożyć na talerz, podawać np. z prażonym sezamem i borówkami.
Wskazówki: Jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych (dokładnie sprawdzajcie oznaczenia na opakowaniu, gdyż płatki owsiane często są zanieczyszczone), „mleka” roślinnego i oleju kokosowego, przygotujecie całkowicie wegańską i bezglutenową wersję tego dania. Ilość mleka dostosujcie do tego, jak bardzo gęstą owsiankę lubicie, użyjcie płatków błyskawicznych i skorćcie czas namaczania do ok. 30 minut. Masło orzechowe możecie zastąpić np. masłem migdałowym lub tahini. Owsiankę podajcie ze świeżymi owocami (na które mam nadzieję, już niedługo nastanie sezon, pomimo niesprzyjającej pogody), orzechami, po prostu – z tym, co lubicie 🙂 .
Oryginalny przepis znalazłam tutaj .