A może owsianka?

owsianka

Owsianka często kojarzy się z szarą, bezsmakową, często przypaloną breją – czyli śniadaniowym koszmarem. Ale kilka lat temu przebojem wróciła na nasze stoły zaskakując pozytywnie smakiem. Dziś możemy znaleźć mnóstwo przepisów na przepyszną domową owsiankę, właściwie to nawet nie musimy szukać, gdyż bez większego wysiłku każdy z nas może wymyślić sobie swoją ulubioną wersję. Gdybyście jednak potrzebowali inspiracji, to wypróbujcie poniższy przepis na jakże prostą, ale smaczną i sycącą owsiankę 🙂 .

Składniki:

  • płatki owsiane górskie – 100g
  • ¾ szklanki wody
  • szklanka mleka 2%
  • 1 średniej wielkości banan
  • 20 g masła
  • 15 g brązowego cukru
  • 20 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (bez soli i cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Owsianka: Płatki zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia namoczone płatki połączyć z mlekiem i gotować na gęsto, posolić do smaku, dodać cynamon i masło orzechowe, zagotować.

Karmelizowane banany: Na patelni roztopić masło z cukrem, aż zacznie się lekko karmelizować, następnie wrzucić pokrojonego w plastry banana i dodać sok z cytryny. Mieszając podgrzewać do lekkiego zbrązowienia bananów.

Owsiankę i banany wyłożyć na talerz, podawać np. z prażonym sezamem i borówkami.

Wskazówki: Jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych (dokładnie sprawdzajcie oznaczenia na opakowaniu, gdyż płatki owsiane często są zanieczyszczone), „mleka” roślinnego i oleju kokosowego, przygotujecie całkowicie wegańską i bezglutenową wersję tego dania. Ilość mleka dostosujcie do tego, jak bardzo gęstą owsiankę lubicie, użyjcie płatków błyskawicznych i skorćcie czas namaczania do ok. 30 minut. Masło orzechowe możecie zastąpić np. masłem migdałowym lub tahini. Owsiankę podajcie ze świeżymi owocami (na które mam nadzieję, już niedługo nastanie sezon, pomimo niesprzyjającej pogody), orzechami, po prostu – z tym, co lubicie 🙂 .

Oryginalny przepis znalazłam tutaj .

owsianka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w zakresie mediów społecznościowych, reklam i analiz.

Cookies settings
Akceptuje
Odrzucam
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Używamy plików cookies na naszej stronie internetowej. Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień prywatności przeglądarki, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych takich jak adres IP czy identyfikatory plików cookies w celach marketingowych, w tym wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji, a także celach analitycznych i statystycznych przez Trenujzglowa.pl z siedzibą we Rzeszowie (Administrator), a także na zapisywanie i przechowywanie plików cookies na Twoim urządzeniu. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.

Save settings
Cookies settings