Chlebek bananowy bez cukru
Chlebek bananowy to pyszny wypiek z rozgniecionych, dojrzałych bananów. Wychodzi mięciutki i smaczny. Koniecznie wypróbuj przepis na chlebek bananowy.
Joel
Banan to jeden z tych owoców, które zawsze można znaleźć w kuchni. Jest niezawodną przekąską i dobrym dodatkiem do miski płatków, jogurtu, czy tostów z dżemem. Ale niedługo po tym, jak banany zaczynają pokrywać się brązowymi plamami, moje zamiłowanie do zjadania ich słabnie. Brzmi znajomo?
Jeśli nie wiesz, co zrobić, gdy Twoje owoce zbyt szybko dojrzeją, zobacz jak z przejrzałymi bananami poradził sobie Sebastian.
No to zaczynamy!
Jeśli masz na blacie dojrzałe banany, wypróbuj ten przepis na zdrowy chleb bananowy. To proste i pyszny sposób, by uratować przejrzałe banany.”
Wiotki banan, przybierający złowieszczy odcień czerni, to częsty widok w koszach z owocami w każdym sklepie i w domu. Krótkie okienko między idealnym bananem, a przejrzałością oznacza, że czasami jesteśmy zaskoczeni tym, jak szybko to się stało.
Kupując banany, weź pod uwagę, kiedy chcesz je jeść. Wybierz te, które mają zielone zabarwienie na końcach, ponieważ mogą swobodnie dojrzewać parę dni w domu. Do jedzenia od razu wybieraj banany z małymi czarnymi plamkami na skórce, co jest oznaką dojrzałości.
Banany przechowuj w misce z owocami, a nie w lodówce, ponieważ niska temperatura powoduje, że skórki stają się czarne, a to sprawia, że wszystko inne w lodówce będzie pachnieć bananami.
Kiedy banan traci swoją jędrność, trudno go zjeść jako przekąskę, ale można go rozgnieść i zrobić chlebek bananowy!
Przepis jest łatwy do wykonania i a jego przygotowanie zajmuje tylko 10 minut. Dodaj dowolne dodatki do tego zdrowego chleba bananowego, na przykład garstkę orzechów lub parę kawałków ciemnej czekolady.
Ciesz się “kromką” takiego chlebka do porannej kawy lub jako poczęstunek w porze lunchu. Taki wypiek dobrze przechowuje się w chlebaku i można go również zamrozić do późniejszego wykorzystania!
Dlaczego ten przepis na Chlebek Bananowy jest tak niesamowity?
- Super łatwy: to naprawdę takie łatwe do wykonania. Wystarczy zmieszać mokre składniki z suchymi, a następnie upiec.
- Zdrowy: wykonane ze zdrowych składników.
- Pyszny: tak puszyste, wilgotne i pełne smaku, że aż trudno zatrzymać się na jednym kawałku.
SKŁADNIKI:
- 4 banany (jeden na wierzch chlebka)
- 200g maki orkiszowej jasnej
- 3 jajka
- 50g suszonej żurawiny
- 2 łyżki pasty orzechowej
- 30g startych orzechów włoskich
- łyżka sody oczyszczonej
- cynamon
- garść płatków migdałowych
JAK ZROBIĆ CHLEBEK BANANOWY?
Wymieszaj suche składniki: do miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, starte orzechy, sól, cynamon i żurawinę, wszystko wymieszaj i odstaw na bok.
Następnie połącz mokre składniki: w osobnej misce rozgnieć widelcem banany, dodaj: jajka i pastę orzechową, wymieszaj.
Następnie połącz składniki suche z mokrymi, dobrze wymieszaj do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż dwie połówki banana i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz w temperaturze 180 – 200 st. C przez około 40-45 minut, aż zanurzona w cieście wykałaczka wyjdzie czysta! Ostudź, a następnie pokrój na “kawałki”.
Smacznego!
Najważniejsze jest to, że…
Głęboko wierzę, że chlebek bananowy to coś, co powinnaś być w stanie upiec szczególnie, gdy nie masz czasu, a najfajniejsze jest to, że nawet nie musisz używać miksera, wystarczy widelec . Ciasto możesz piec w dowolnej formie, np. na muffinki. Wykorzystaj ten przepis zawsze, gdy masz kilka bananów miękkich i ściemniałych.
Jestem całkiem pewien, że po spróbowaniu chlebka bananowego stwierdzisz, że jest on co najmniej w 50% powodem istnienia bananów hihi.
Teraz powiedz mi, czy robiłaś już kiedyś chlebek bananowy? Czy Twój przepis jest podobny do tego co przedstawił Sebastian? I najważniejsze pytanie, jakie dodatki stosujesz? Kawałki czekolady, orzechy czy wolisz bez dodatków? Daj mi znać komentując poniżej.
Co sądzisz o tym przepisie? Chcesz, aby Sebastian pojawił się jeszcze na blogu Trenujzglowa.pl? Daj mi znać w komentarzach pod spodem
Pycha!!