Filet z Morszczuka na czarnym makaronie
Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Pieczony filet z morszczuka na czarnym makaronie na oliwie truflowej i śmietance.
Joel
Ten przepis na morszczuka jest niesamowity! I mówię to jako ktoś, kto generalnie nie jest wielkim fanem tej ryby. Białe, delikatne ryby wydają mi się trochę nudne i wolę ryby o wyrazistym smaku takie, jak łosoś, czy tuńczyk.
Jestem do tego stopnia zakochany w tym przepisie, że nie mogę się doczekać, aż go sam spróbuję. Oprócz tego, że danie jest zdrowe, to zapowiada się na pełne smaku i łatwe w przygotowaniu.
No to zaczynamy!
“Niezależnie od tego czy walczymy z dodatkowymi kilogramami czy nie, chcąc zachować zdrowie, należy spożywać ryby min 2-3 razy w tygodniu. Ryby zawierają duże ilości wartościowych dla organizmu składników odżywczych.”
Wiem, że morszczuk dla wielu nie jest atrakcyjną rybą. Na pierwszy rzut oka wygląda groźnie z tymi charakterystycznymi i nieco przerażającymi spiczastymi zębami i srebrzystym brzuchem. Pomimo agresywnego wyglądu miąższ morszczuka jest kruchy, o subtelnym smaku, który nie różni się zbytnio od dorsza.
I właśnie dlatego morszczuk jest doskonałym substytutem dorsza, bo jest o wiele łatwiejszy do kupienia i powszechnie dostępny w supermarketach na całym świecie.
Aby nie bawić się w usuwanie wnętrzności i czyszczenie ryby, kup morszczuka wyfiletowanego i gotowego do przyrządzenia potrawy. Twoje lokalne stoisko z rybami powinno bez problemu sprawić dla Ciebie rybę.
Przejdźmy zatem do przepisu, tak łatwego i prostego, że gotowanie nie zajmie Ci mniej niż 1 godzinę. Idealne danie na pracowity dzień i jakże pyszne.
Składniki:
- 150g fileta z morszczuka
- 80g czarnego makaronu z sepią,
- 5ml śmietanki 18%,
- 5ml oliwy truflowej,
- 3g suszonego tymianku,
- 3 plastry cytryny,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 3 mini marchewki,
- 4g natki pietruszki,
- pestki granatu.
- sól morska, kolorowy pieprz
Przepis:
Morszczuka dopraw tymiankiem, solą morską i kolorowym pieprzem, skrop cytryną i odrobiną oliwy truflowej. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i obłóż plastrami cytryny, pomidorkami i marchewką.
Piecz przykrytego folią aluminiową około 15min w 180ºC. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 5 minut w tej samej temperaturze.
Makaron ugotuj “al dente” . Zagotuj wodę i wrzuć makaron dopiero w momencie, gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia. W trakcie gotowania kilkakrotnie mieszaj makaron, aby się nie posklejał. Gdy woda ponownie zacznie się gotować, zmniejsz ogień i już na małym płomieniu gotuj od 5 do 8 minut. Tak przygotowany makaron, nie rozpada się w ustach, lecz pozostaje sprężysty i stawia lekki opór przy gryzieniu.
Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć na patelnię, polej oliwą truflową i zalej śmietanką. Gdy nadmiar płynów się zredukuje, wyłóż wszystko na talerz.
Morszczuka wraz z warzywami ułóż na makaronie, posyp natką pietruszki i voila!
Smacznego!
Najważniejsze jest to, że…
Morszczuk to pożyteczna ryba morska i doskonały dodatek do diety, a jeśli nie ma przeciwwskazań, systematyczne jego spożywanie doskonale wpłynie na zdrowie całego organizmu.
Ze względu na znaczną zawartość składników odżywczych, zdrowe ryby morskie są zalecane w przypadku:
- problemów z układem pokarmowym,
- menopauzy,
- otyłości.
Jeśli jesteś na diecie, to smażenie należy zamienić na pieczenie w folii, gotowanie na parze, czy grillowanie. Smak ryby najlepiej podkreślać sokiem z cytryny oraz ziołami – tymiankiem, natką pietruszki, bazylią.
Jeśli podobał Ci się ten artykuł, udostępnij go gdziekolwiek lubisz spędzać czas online! Śledź również profil Sebastiana na Instagramie (klik) i czerp od Niego inspiracje.
Smakowało? Daj mi znać w komentarzach pod spodem!