Filet z Morszczuka na czarnym

Filet z Morszczuka na czarnym makaronie

Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Pieczony filet z morszczuka na czarnym makaronie na oliwie truflowej i śmietance.

Joel

Ten przepis na morszczuka jest niesamowity! I mówię to jako ktoś, kto generalnie nie jest wielkim fanem tej ryby. Białe, delikatne ryby wydają mi się trochę nudne i wolę ryby o wyrazistym smaku takie, jak łosoś, czy tuńczyk.

Jestem do tego stopnia zakochany w tym przepisie, że nie mogę się doczekać, aż go sam spróbuję. Oprócz tego, że danie jest zdrowe, to zapowiada się na pełne smaku i łatwe w przygotowaniu. 

No to zaczynamy!

„Niezależnie od tego czy walczymy z dodatkowymi kilogramami czy nie, chcąc zachować zdrowie, należy spożywać ryby min 2-3 razy w tygodniu. Ryby zawierają duże ilości wartościowych dla organizmu składników odżywczych.”

Wiem, że morszczuk dla wielu nie jest atrakcyjną rybą. Na pierwszy rzut oka wygląda groźnie z tymi charakterystycznymi i nieco przerażającymi spiczastymi zębami i srebrzystym brzuchem.  Pomimo agresywnego wyglądu miąższ morszczuka jest kruchy, o subtelnym smaku, który nie różni się zbytnio od dorsza. 

I właśnie dlatego morszczuk jest doskonałym substytutem dorsza, bo jest o wiele łatwiejszy do kupienia i powszechnie dostępny w supermarketach na całym świecie. 

Aby nie bawić się w usuwanie wnętrzności i czyszczenie ryby, kup morszczuka wyfiletowanego i gotowego do przyrządzenia potrawy. Twoje lokalne stoisko z rybami powinno bez problemu sprawić dla Ciebie rybę.

Przejdźmy zatem do przepisu, tak łatwego i prostego, że gotowanie nie zajmie Ci mniej niż  1 godzinę. Idealne danie na pracowity dzień i jakże pyszne.

Składniki:

  • 150g fileta z morszczuka
  • 80g  czarnego makaronu z sepią, 
  • 5ml śmietanki 18%, 
  • 5ml oliwy truflowej, 
  • 3g suszonego tymianku, 
  • 3 plastry cytryny,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 3 mini marchewki, 
  • 4g natki pietruszki, 
  • pestki granatu.
  • sól morska, kolorowy pieprz

Przepis:

 

Morszczuka dopraw tymiankiem, solą morską i kolorowym pieprzem, skrop cytryną i odrobiną oliwy truflowej. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i obłóż plastrami cytryny, pomidorkami i marchewką. 

Piecz przykrytego folią aluminiową około 15min w 180ºC. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 5 minut w tej samej temperaturze. 

Makaron ugotuj „al dente” . Zagotuj wodę i wrzuć makaron dopiero w momencie, gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia. W trakcie gotowania kilkakrotnie mieszaj makaron, aby się nie posklejał. Gdy woda ponownie zacznie się gotować, zmniejsz ogień i już na małym płomieniu gotuj od 5 do 8 minut. Tak przygotowany makaron, nie rozpada się w ustach, lecz pozostaje sprężysty i stawia lekki opór przy gryzieniu. 

Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć na patelnię, polej oliwą truflową i zalej śmietanką. Gdy nadmiar płynów się zredukuje, wyłóż wszystko na talerz. 

Morszczuka wraz z warzywami ułóż na makaronie, posyp natką pietruszki i voila! 

Smacznego!

 

Najważniejsze jest to, że…

Morszczuk to pożyteczna ryba morska i doskonały dodatek do diety, a jeśli nie ma przeciwwskazań, systematyczne jego spożywanie doskonale wpłynie na zdrowie całego organizmu.  

Ze względu na znaczną zawartość składników odżywczych, zdrowe ryby morskie są zalecane w przypadku:

  • problemów z układem pokarmowym, 
  • menopauzy,  
  • otyłości.

Jeśli jesteś na diecie, to smażenie należy zamienić na pieczenie w folii, gotowanie na parze, czy grillowanie. Smak ryby najlepiej podkreślać sokiem z cytryny oraz ziołami – tymiankiem, natką pietruszki, bazylią.

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, udostępnij go gdziekolwiek lubisz spędzać czas online! Śledź również profil Sebastiana na Instagramie (klik) i czerp od Niego inspiracje.

Smakowało? Daj mi znać w komentarzach pod spodem! 

To co?…

Do następnego… 

Salute!

Joel

joel@trenujzglowa.pl

Znajdź mnie w Social Media

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: