Cześć,
dziś mam dla Was przepis na kotleciki jajeczne, ale w troszkę innej wersji, bo z dodatkiem kaszy jaglanej, kotlecików nie smażymy, a pieczemy w piekarniku, aby było zdrowiej i mniej tłusto 😉 . Na pewno znacie doskonale to danie, ale zachęcam Was do wypróbowania tej wersji, jest pyszna, sycąca, a kotleciki robią się niemalże same 😉 – może szukacie pomysłu na jutrzejszy obiad? 🙂 .
Składniki/12 szutk:
- 10 średniej wielkości jajek
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 20 g lnu mielonego złotego lub bułki tartej
- 1/3 pęczka natki pietruszki i koperku, młoda cebulka
- Sól, pieprz
8 jajek ugotować na twardo, 2 zostawić surowe. Ugotowane i przestudzone jajka obrać ze skorupek, drobno pokroić. Razem z kaszą włożyć je do dużej miski i dokładnie wymieszać, dodać surowe jajka, posiekane zioła (małą cebulkę drobno posiekać razem ze szczypiorem), doprawić do smaku. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki i obtaczać w mielonym lnie, bądź bułce tartej. Kotleciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier można delikatnie natłuścić olejem). Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C około 25 minut, przewracając kotleciki na drugą stronę mniej więcej w połowie czasu pieczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 🙂
p.s. Kotleciki są dość łagodne w smaku, dzięki czemu pasuje do nich wiele dodatków. Jeśli jednak chcielibyście, by były bardziej wyraziste, możecie je przyprawić np. ostrą papryką, myślę, że dodatek suszonych pomidorów też świetnie by się sprawdził. Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Myfitnesspal: "Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną Ani".