Ach ten kokos… jedni kochają, inni trochę mniej. Ja, szczerze mówiąc, za wiórkami kokosowym nie przepadam, ale poprzedni wpis zainspirował mnie do tego, by wypróbować kultowe słodkości w wersji domowej i zdrowszej. Mowa tu oczywiście o znanym batoniku Bounty i słodkich kokosowo-migdałowych pralinkach Rafello 🙂 . No cóż, muszę od razu uprzedzić tych, którzy po poniższych przepisach spodziewają się wiernego odwzorowania tychże słodyczy, aby raczej podeszli z dystansem do tematu 😉 . W zamian za to otrzymujemy całkiem fajne proteinowe przekąski, bez sztucznych dodatków, polepszaczy smaku i innych wypełniaczy 🙂 .
„Rafaello”
Składniki:
- 200g chudego twarogu
- 20 g odżywki białkowej (najlepiej o smaku kokosowym lub waniliowym, ja niestety dalej męczę pistację 😉 )
- 35 jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 8 g drobno zmielonych migdałów
- 16 g mąki kokosowej
- 10 g cukru pudru (opcjonalnie)
- 20-25 g wiórków kokosowych
- 15 migdałów
- aromat migdałowy (opcjonalnie)
Migdały zalać wrzącą wodą i odstawić. Twaróg przetrzeć przez sito, dodać pozostałe składniki, oprócz wiórków kokosowych i wszystko dokładnie wymieszać, aby uzyskać gładką masę. Całość odstawić do lodówki, a w tym czasie odcedzić migdały i obrać je ze skórki, która powinna już łatwo odchodzić. Z przygotowanej masy formujemy kulki w każdą wkładając migdał, kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych i już! Przed podaniem można jeszcze schłodzić w lodówce, natomiast Ci mniej cierpliwi mogą od razu próbować 🙂 .
Moje uwagi: Jeśli macie słodką odżywkę, a ser i jogurt nie były bardzo kwaśne, dodatek cukru może nie być konieczny, możecie użyć też innej substancji słodzącej (słodzik, ksylitol), ja akurat nic innego nie miałam, więc dodałam cukier puder, bo masa wydawała mi się mało słodka. Dodatkowo też, dla podkreślenia zapachu, dodałam kilka kropli aromatu migdałowego. Z tego przepisu wychodzi ok. 15 kulek, należy je przechowywać w lodówce maksymalnie do 2-3 dni, deser robi się bardzo prosto i szybko, dlatego nie polecam przygotowywać od razu podwójnej porcji, o ile nie planujecie obdzielić nim większej ilości osób 🙂 .
Myfitnesspal: "Raffaello Ani"
"Bounty"
Składniki:
- 70 g mąki kokosowej
- 25 g wiórków kokosowych
- 50 g odżywki białkowej
- 300 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 50 g gorzkiej czekolady
W naczyniu wymieszać wszystkie składniki oprócz czekolady do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy, którą następnie odstawiamy na 15-20 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy batoniki, które oblewamy czekoladą uprzednio rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Następnie odstawiamy je na ok. 30 minut do lodówki, aby czekolada stężała. I to wszystko 🙂 .
Moje uwagi: Podobnie jak „Rafaello”, deser ten należy przechowywać w lodówce max 2-3 dni. Najlepiej sprawdzi się tutaj odżywka waniliowa lub kokosowa. Największym nośnikiem tłuszczu w tym deserze są: wiórki kokosowe i czekolada (ja użyłam takiej z 74% zawartością kakao). Wiórki w masie można całkowicie pominąć, zastępując całość mąką kokosową – zwróćcie uwagę na ilość tłuszczu w mące przy jej zakupie. Wiórki do masy dodałam, ponieważ chciałam, aby deser był bardziej zbliżony do oryginału, ale myślę, że jak je pominiecie, też będzie smacznie 🙂 . Co do czekolady, tutaj pomocny może byłby karob (?) i przygotowanie domowej roboty polewy czekoladowej, ale jeszcze nie próbowałam, jak zmierzę się z tematem, to na pewno się z Wami podzielę swoimi eksperymentami 🙂 . A może macie już jakiś sprawdzony patent? Pomysły na oba przepisy znalazłam tutaj, mnie bardziej smakowało Bounty 🙂 .
Myfitnesspal: "Bounty Ani".
pozdr
Ania
p.s. Podane wartości odżywcze zostały obliczone na 100 g gotowego produktu wg powyższych przepisów, średnia waga 1 pralinki to 22g, a batonika: 42g. Mąkę kokosową można bez obaw spożywać na surowo, jest to mąka bezglutenowa o wysokich wartościach odżywczych, więcej możecie poczytać np. tutaj.
Czym zastapic ta odzywke??
Smakowa odżywka białkowa „podbija” smak, także warto sobie kupić jakąś i dodawać, żeby uzyskać lepsze makro i smak.
Dziękuję za to, że czytasz bloga i dziękuję za wszystkie komentarze!