Prawie jak….

Ach ten kokos… jedni kochają, inni trochę mniej. Ja, szczerze mówiąc, za wiórkami kokosowym nie przepadam, ale poprzedni wpis zainspirował mnie do tego, by wypróbować kultowe słodkości w wersji domowej i zdrowszej. Mowa tu oczywiście o znanym batoniku Bounty i słodkich kokosowo-migdałowych pralinkach Rafello 🙂 . No cóż, muszę od razu uprzedzić tych, którzy po poniższych przepisach spodziewają się wiernego odwzorowania tychże słodyczy, aby raczej podeszli z dystansem do tematu 😉 . W zamian za to otrzymujemy całkiem fajne proteinowe przekąski, bez sztucznych dodatków, polepszaczy smaku i innych wypełniaczy 🙂 .

„Rafaello”20160528_121748

Składniki:

  • 200g chudego twarogu
  • 20 g odżywki białkowej (najlepiej o smaku kokosowym lub waniliowym, ja niestety dalej męczę pistację 😉 )
  • 35 jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • 8 g drobno zmielonych migdałów
  • 16 g mąki kokosowej
  • 10 g cukru pudru (opcjonalnie)
  • 20-25 g wiórków kokosowych
  • 15 migdałów
  • aromat migdałowy (opcjonalnie)

20160528_093402

Migdały zalać wrzącą wodą i odstawić. Twaróg przetrzeć przez sito, dodać pozostałe składniki, oprócz wiórków kokosowych i wszystko dokładnie wymieszać, aby uzyskać gładką masę. Całość odstawić do lodówki, a w tym czasie odcedzić migdały i obrać je ze skórki, która powinna już łatwo odchodzić. Z przygotowanej masy formujemy kulki w każdą wkładając migdał, kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych i już! Przed podaniem można jeszcze schłodzić w lodówce, natomiast Ci mniej cierpliwi mogą od razu próbować 🙂 .

 nutri raf

Moje uwagi: Jeśli macie słodką odżywkę, a ser i jogurt nie były bardzo kwaśne, dodatek cukru może nie być konieczny, możecie użyć też innej substancji słodzącej (słodzik, ksylitol), ja akurat nic innego nie miałam, więc dodałam cukier puder, bo masa wydawała mi się mało słodka. Dodatkowo też, dla podkreślenia zapachu, dodałam kilka kropli aromatu migdałowego. Z tego przepisu wychodzi ok. 15 kulek, należy je przechowywać w lodówce maksymalnie do 2-3 dni, deser robi się bardzo prosto i szybko, dlatego nie polecam przygotowywać od razu podwójnej porcji, o ile nie planujecie obdzielić nim większej ilości osób 🙂 .

Myfitnesspal: "Raffaello Ani"

"Bounty"   

 20160528_122334

Składniki:

  • 70 g mąki kokosowej
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 50 g odżywki białkowej
  • 300 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • 50 g gorzkiej czekolady

20160528_101705

W naczyniu wymieszać wszystkie składniki oprócz czekolady do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy, którą następnie odstawiamy na 15-20 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy batoniki, które oblewamy czekoladą uprzednio rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Następnie odstawiamy je na ok. 30 minut do lodówki, aby czekolada stężała. I to wszystko 🙂 .

nutri bounty

Moje uwagi: Podobnie jak „Rafaello”, deser ten należy przechowywać w lodówce max 2-3 dni. Najlepiej sprawdzi się tutaj odżywka waniliowa lub kokosowa. Największym nośnikiem tłuszczu w tym deserze są: wiórki kokosowe i czekolada (ja użyłam takiej z 74% zawartością kakao). Wiórki w masie można całkowicie pominąć, zastępując całość mąką kokosową – zwróćcie uwagę na ilość tłuszczu w mące przy jej zakupie. Wiórki do masy dodałam, ponieważ chciałam, aby deser był bardziej zbliżony do oryginału, ale myślę, że jak je pominiecie, też będzie smacznie 🙂 .  Co do czekolady, tutaj pomocny może byłby karob (?) i przygotowanie domowej roboty polewy czekoladowej, ale jeszcze nie próbowałam, jak zmierzę się z tematem, to na pewno się z Wami podzielę swoimi eksperymentami 🙂 . A może macie już jakiś sprawdzony patent? Pomysły na oba przepisy znalazłam tutaj, mnie bardziej smakowało Bounty 🙂 .

Myfitnesspal: "Bounty Ani".

pozdr

Ania

p.s. Podane wartości odżywcze zostały obliczone na 100 g gotowego produktu wg powyższych przepisów, średnia waga 1 pralinki to 22g, a batonika: 42g. Mąkę kokosową można bez obaw spożywać na surowo, jest to mąka bezglutenowa o wysokich wartościach odżywczych, więcej możecie poczytać np. tutaj.

2 thoughts on “Prawie jak….

    • Smakowa odżywka białkowa “podbija” smak, także warto sobie kupić jakąś i dodawać, żeby uzyskać lepsze makro i smak.

      Dziękuję za to, że czytasz bloga i dziękuję za wszystkie komentarze!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w zakresie mediów społecznościowych, reklam i analiz.

Cookies settings
Akceptuje
Odrzucam
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Używamy plików cookies na naszej stronie internetowej. Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień prywatności przeglądarki, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych takich jak adres IP czy identyfikatory plików cookies w celach marketingowych, w tym wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji, a także celach analitycznych i statystycznych przez Trenujzglowa.pl z siedzibą we Rzeszowie (Administrator), a także na zapisywanie i przechowywanie plików cookies na Twoim urządzeniu. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.

Save settings
Cookies settings