Zdrowa i smaczna sałatka Tabbouleh
Ta sałatka jest zdrowym zamiennikiem posiłku, gdyż promuje zdrowie i dobre samopoczucie, jeśli jest spożywana w ramach codziennych potrzeb i stylu życia
Joel
Sałatka Tabouli lub Tabbouleh to prosta śródziemnomorska sałatka z bardzo drobno posiekanych warzyw, dużej ilości świeżej pietruszki i kaszy bulgur, wszystko polane sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Danie pochodzi z regionu Lewantu i jest najczęściej kojarzone z kuchnią libańską. Jeśli nigdy wcześniej tego nie próbowałeś, koniecznie wypróbuj!
Zobacz wskazówki Seby i przeczytaj poniższy artykuł o tym, jak zrobić tabouli.
No to zaczynamy!
“Ten super pyszny śródziemnomorski posiłek jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także super zdrowy. Jeśli masz ochotę na jakiś bezmięsny posiłek, koniecznie spróbuj tego zdrowego wegetariańskiego zdrowego posiłku.”
Tabbouleh to sałatka na bazie pszenicy bulgur składająca się z: pietruszki, pomidorów, ogórków, mięty, cytryny i oliwy z oliwek. Istnieją różne odmiany tego dania w regionach śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie, ale wszystkie zazwyczaj zawierają dużą ilość ziół, a także pszenicę bulgur.
Sałatka ta, to dobra alternatywa dla każdego posiłku. Szczególnie smakuje w cieplejszych miesiącach, kiedy świeżych lokalnych składników jest pod dostatkiem.
CZY SAŁATKA TABBOULEH JEST ZDROWA?
Tak, tabouli to zdrowe danie! Jest zrobione ze świeżych, zdrowych składników roślinnych, które są bogate w błonnik, smak, składniki odżywcze. A na dodatek sałatka zawiera nieco zdrowych tłuszczy, abyś była bardziej nasycona.
Każda śródziemnomorska restauracja robi smaczny półmisek z hummusem, tabbouleh, baba ghanoush, dolmas, oliwkami i wieloma innymi pysznymi specjałami. Dlatego, jeśli uwielbiasz smak świeżego i lekkiego tabbouleh, to jest to czas, aby nauczyć się go przygotowywać
w domu. Efektem końcowym będzie orzeźwiający i wszechstronny dodatek, który jest łatwy do przygotowania i pełen smaku.
A testowanie różnych wersji tego bliskowschodniego przysmaku dało Sebie wiedzę, że poniższa propozycja ma odpowiednią kombinację składników.
SKŁADNIKI :
- kasza bulgur 300g
- dwa ogórki szklarniowe
- 3 pomidory
- pęczek natki pietruszki
- garść listków mięty
- jedna czerwona cebula
- 50ml oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól morska
- pieprz
JAK ZROBIĆ TABBOULEH?
Kaszę gotujesz w osolonej wodzie ok. 15 min., aż wchłonie większość wody (podobnie jak kuskus). Po ugotowaniu odcedzasz i przepłukujesz zimną wodą.
Pomidory sparzasz wrzątkiem, obierasz ze skórki i pozbywasz się miąższu, po czym kroisz w drobną w kostkę. Ogórki obierasz, pozbywasz się środka i również drobno kroisz, tak samo cebulę. Miętę i natkę także siekasz.
Wszystkie składniki mieszasz ze sobą w misce. Dodajesz oliwę i sok z cytryny, a na koniec wszystko doprawiasz. Najlepiej przygotowaną sałatkę wstawić na ok. 1h do lodówki i gotowe! Sałatka wymaga trochę krojenia i najlepiej jest starać się, aby składniki były jak najbardziej suche. Pomimo, że jest to może czasochłonne, to jednak jest to dość proste do zrobienia, a sama propozycja jest świetnym wszechstronnym dodatkiem do tak wielu rzeczy, może także stanowić samodzielne danie.
RÓŻNE WARIANTY SAŁATKI TABBOULEH
Powyższa propozycja to tradycyjny sposób serwowania tabbouleh, ale czasami warto do sałatki dodać inne składniki, aby uczynić ją bardziej kompletną propozycją dania głównego.
Mięso: możesz dodać do sałatki posiekanego gotowanego kurczaka lub krewetki.
Sery: możesz dodać do mieszanki 1/2 szklanki drobno pokruszonego sera feta.
Strączki: ta sałatka jest świetna z dodatkiem 1 szklanki ciecierzycy z puszki.
Zboża: jeśli nie możesz znaleźć kaszy bulgur w pobliskim sklepie, możesz zastąpić bulgur kuskusem lub komosą ryżową, aby uzyskać podobny efekt.
Smacznego!
Najważniejsze jest to, że…
Sałatka tabbouleh to wyjątkowa i nieoczekiwana propozycja na przyjęcia, spotkania lub inne wydarzenia, podczas których potrzebujesz ciekawego dodatku do posiłku lub smacznego lekkiego dania dla tych mniej głodnych.
Jeśli podobał Ci się ten artykuł, udostępnij go gdziekolwiek lubisz spędzać czas online! Śledź również profil Sebastiana na Instagramie i czerp od Niego inspiracje.
Co sądzisz o tym przepisie? Daj mi znać w komentarzach pod spodem
Bardzo ciekawy przepis, szczególnie teraz, gdy sezon na świeże warzywa i grillowy rozpoczęte :-). Muszę koniecznie spróbować!
Napewno spróbuję.
Super! Daj znać proszę, jak Ci smakowało 🙂