Białkowy omlet z owocami

Białkowy omlet z owocami

Jeśli jesteś już przejedzona gotowanymi jajkami, czy jajecznicą, spróbuj tego pysznego fitnessowego białkowego omletu z owocami – wierzę, że Ci się spodoba! 

Trener Joel | Trenuj z głową

Joel

Omlet to tylko omlet, prawda? No właśnie nie! 

Jedną z najlepszych rzeczy w tym wszechstronnym daniu jest to, jak wiele możesz zrobić ze składników, które masz pod ręką i jak łatwo jest stworzyć naprawdę smaczny mega białkowy posiłek bez zbytniego wysiłku. 

Uwielbiam dobry omlet, ale wraz z Sebastianem doszliśmy do wniosku, że niektórzy z Was mogą chcieć spróbować czegoś bardziej odważnego z jajkami. A do tego ta propozycja to w sumie danie na słodko i to z ciekawą ilością białka. Zatem jak grzeszyć, to w dobrym stylu, prawda? 

No to zaczynamy!

“I chociaż potrzeby pokarmowe każdego z nas zależą od stylu życia i rodzaju pracy, to każdy z nas przed i po treningu powinien zadbać o odpowiednią równowagę węglowodanów.”

Uzyskanie wystarczającej ilości białka jest bardzo ważne dla budowy kości i mięśni, a także utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia. Dlatego jajka są od dawna częścią sportowego świata, bo przeciętne jajko zawiera około 6–7 gramów białka. Jednak zawartość białka zależy oczywiście od wielkości jaja. 

Ludzie często myślą, że białko znajduje się tylko w białkach jaj,  jednakże wiadomo, że
w żółtkach znajdują się prawie wszystkie składniki odżywcze i tłuszcz. A oprócz tych składników odżywczych żółtko zawiera około połowę zawartości białka jaja. 

Dlatego spożywanie całego jajka, nie tylko białka, jest sposobem na uzyskanie jak największej ilości białka i składników odżywczych. 

Wysokiej jakości białko bogate zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów we właściwych proporcjach. Jednak ilość tego białka, które organizm może faktycznie wykorzystać, wydaje się zależeć od tego, jak są one przygotowane. Bo… 

Jedzenie surowych jaj wydaje się dostarczać najmniejszą ilość białka – w jednym z badań sprawdzono, ile białka zostało wchłonięte z jaj gotowanych w porównaniu z surowymi. Okazało się, że uczestnicy wchłonęli 90% białka z gotowanych jaj, w porównaniu do tylko 50% białka z surowych jaj. 

Zatem najlepiej jeść przetworzone jaja. A gotowane, czy jajecznica mogą szybko zmęczyć, stąd propozycja Sebastiana na omlet na słodko. 

Co to jest omlet?

Omlet to danie składające się z ubitych jajek, które smaży się na patelni do uzyskania lekkiej twardości. Chociaż można je jeść bez dodatków, najczęściej podaje się je złożone lub wypełnione mieszanką warzyw, sera, wędlin i nie tylko – tu są nieograniczone możliwości! 

Omlety są spożywane na całym świecie w takiej, czy innej formie i wydaje się, że Francuzi wymyślili je, prawdopodobnie kradnąc ten pomysł Rzymianom. Jednakże nie skupiajmy się na tym i po prostu powiedzmy sobie, że omlet ma długą historię hihi. 

Składniki: 

  • 80ml białka jaj
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 10g masła
  • 80g twarogu
  • 30ml jogurtu naturalnego 
  • łyżka masła orzechowego 
  • 30g borówek
  • banan 
  • 2 łyżeczki musu z malin
  • kilka listków świeżej mięty.

Sposób wykonania: 

Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, cukier, mąkę wymieszaj ze sobą i roztrzep. Do otrzymanej masy delikatnie dodaj ubite białka i powoli połącz, cały czas mieszając. 

Na patelni rozpuść kawałek masła i wlej całą masę. Smaż całość na małym ogniu przez ok 4-5 min. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez około 2min. 

W osobnym naczyniu wymieszaj twaróg wraz z jogurtem i masłem orzechowym. Wyłóż uzyskaną masę na połówkę omleta i złóż go na pół. Dodaj owoce, mus i posyp posiekaną miętą. 

Smacznego!

 

Najważniejsze jest to, że…

omlet to najlepszy szybki, pełnowartościowy posiłek, który można dostosować do własnych potrzeb. Wystarczy stworzyć swoje ulubione nadzienie i w ciągu kilku minut włożyć je do przytulnego koca z jajek, aby uzyskać pyszne danie. 

Jeśli chodzi o spożywanie jaj, to nie ma się ich co bać, bo cholesterol zawarty w jajach,
w większości przypadków, nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, tak jak tłuszcze nasycone, czy tłuszcze trans tak często obecne w słodyczach i ciastach. 

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, udostępnij go gdziekolwiek lubisz spędzać czas online! Śledź również profil Sebastiana na Instagramie (klik) i czerp od Niego inspiracje.

Co sądzisz o tym przepisie? Daj mi znać w komentarzach pod spodem

To co?…

Do następnego… 

Salute!

Joel

joel@trenujzglowa.pl

Znajdź mnie w Social Media

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w zakresie mediów społecznościowych, reklam i analiz.

Cookies settings
Akceptuje
Odrzucam
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Używamy plików cookies na naszej stronie internetowej. Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień prywatności przeglądarki, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych takich jak adres IP czy identyfikatory plików cookies w celach marketingowych, w tym wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji, a także celach analitycznych i statystycznych przez Trenujzglowa.pl z siedzibą we Rzeszowie (Administrator), a także na zapisywanie i przechowywanie plików cookies na Twoim urządzeniu. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.

Save settings
Cookies settings