Tortilla z tuńczykiem – smaczna alternatywa dla kanapki

Tortilla z tuńczykiem - smaczna alternatywa dla kanapki

Nie masz czasu zastanawiać się nad tym, co zjeść? A może skusisz się na szybką tortillę z tuńczykiem? Bo na lunch, czy kolację będzie w sam raz!

Joel

To nie jest zwykły przepis na tortillę z tuńczykiem. Tutaj nadzienie z tuńczykiem w roli głównej jest świeże i lekkie, a do tego ma pikantnego kopa.

Taka tortilla z tuńczykiem to świetny i łatwy do zapakowania posiłek, np. na lunch. A niektórzy uwielbiają takie “kanapki” podczas podróży. Zaprezentowany w tym przepisie sposób na nadzienie z tuńczyka można nawet jeszcze ulepszyć zgodnie ze swoim smakiem.

Wypróbuj ten przepis od Sebastiana (@gotujemysobie) na ciepło lub zimno, oba sposoby są smaczne!

No to zaczynamy!

“Wielu osobom wciąż wydaje się, że zdrowe odżywianie, odchudzanie i przygotowywanie samemu posiłków to droga przez mękę, wiele poświęceń, strata czasu i energii.”

Tuńczyk w puszce to podstawa w wielu kuchniach. Jest bogaty w białko, niedrogi i od zakupu można go przechowywać przez kilka lat w spiżarni. Jest to ogólnie doskonałe źródło białka
o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii.

To, czy tuńczyk w puszce jest podlany olejem, czy wodą, ma wpływ na jego wartość odżywczą. Tuńczyk w puszce w oleju ma zwykle wyższą zawartość kalorii i tłuszczu, niż taki sam tuńczyk w wodzie. 

Główny problem jaki występuje, jeśli chodzi o tuńczyka, to zawartość rtęci. 

Ale jak pokazują badania, tuńczyk w puszce jest na ogół wytwarzany z mniejszych tuńczyków, które są łowione w ciągu pierwszego roku ich życia. A zgodnie z normami żywnościowymi, jedzenie puszki tuńczyka tygodniowo jest całkowicie w porządku, nawet dla kobiet w ciąży.

Kiedy nie masz czasu na przygotowanie dużego obiadu, a wszystkie resztki, które marnują się w lodówce, lepiej byłoby wykorzystać, niż wyrzucić, idealnym rozwiązaniem jest tortilla. Jest to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, prawie nie pozostawia bałaganu w kuchni i jest łatwe do spożycia przez dzieci, w domu, czy też w drodze.

W środku znajduje się miękki, kruchy tuńczyk otoczony chrupiącymi warzywami i sałatą. Całe to zdrowe dobro jest opakowane w miękką pełnoziarnistą tortillą.

Czego w tym nie kochać?

Kiedy robisz tortille, zrób dużą porcję i włóż je do zamrażarki, aby zawsze mieć gotowe dodatkowe porcje, kiedy ich potrzebujesz.

Rozmrażają się w krótkim czasie, a Ci, którzy są bardziej niecierpliwi lub mają wyjątkowo mało czasu, mogą je szybko rozmrozić a następnie podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Składniki:

  • 4 placki tortilli pszennej z pomidorami
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • puszka kukurydzy 
  • pół ogórka szklarniowego
  • 3 ogórki konserwowe 
  • 1 papryka czerwona 
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ pomidora 
  • 2 łyżki majonezu go vege
  • ketchup
  • 20g startej mozzarelli
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • natka pietruszki

Przepis:

Odsącz tuńczyka z zalewy. Jeśli masz tuńczyka w oleju, to odlej jego nadmiar. Tuńczyka umieść w misce i rozdrobnij widelcem. Dodaj odsączoną kukurydzę. Ogórka przekrój wzdłóż na pół i pozbądź sie pestek, nie obieraj go, tylko pokrój w kostkę, dorzuć do miski. Ogórki konserwowe, paprykę, cebulę  pokrój w kostkę i wrzuć do reszty składników. Przypraw, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. 

Tortille posamaruj ketchupem, posyp startą mozzarellą i wyłóż porcję przygotowanego farszu. Zagnij brzegi “placków” i zwiń tortille, mocno ściskając w rulon. Tak gotowe tortille włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok 10 min. 

Podaj posypane świeżą natką pietruszki. Voila! 

Smacznego!

 

Najważniejsze jest to, że…

Wrap z tuńczykiem to wygodny, zdrowy obiad na wynos, stworzony specjalnie z myślą
o zapracowanych ludziach. Z tuńczykiem, chrupiącymi warzywami i mozzarellą, taka “macro friendly” tortilla jest gotowa w 10 minut!

W każdej spiżarni zawsze jest co najmniej 1 puszka tuńczyka. Wszystko, co musisz zrobić, to otworzyć puszkę i pokroić dodatki. Nie musisz niczego gotować.

Gdy nie masz czasu zastanawiać się nad tym, co zjeść, często kusisz się na górę kanapek. A może skusisz się na równie szybką równie szybką alternatywę? 

Tortilla z tuńczykiem na kolację będzie w sam raz!

To co?…

Do następnego… 

Salute!

Joel

joel@trenujzglowa.pl

Znajdź mnie w Social Media

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *