Tortilla z tuńczykiem - smaczna alternatywa dla kanapki
Nie masz czasu zastanawiać się nad tym, co zjeść? A może skusisz się na szybką tortillę z tuńczykiem? Bo na lunch, czy kolację będzie w sam raz!
Joel
To nie jest zwykły przepis na tortillę z tuńczykiem. Tutaj nadzienie z tuńczykiem w roli głównej jest świeże i lekkie, a do tego ma pikantnego kopa.
Taka tortilla z tuńczykiem to świetny i łatwy do zapakowania posiłek, np. na lunch. A niektórzy uwielbiają takie “kanapki” podczas podróży. Zaprezentowany w tym przepisie sposób na nadzienie z tuńczyka można nawet jeszcze ulepszyć zgodnie ze swoim smakiem.
Wypróbuj ten przepis od Sebastiana (@gotujemysobie) na ciepło lub zimno, oba sposoby są smaczne!
No to zaczynamy!
“Wielu osobom wciąż wydaje się, że zdrowe odżywianie, odchudzanie i przygotowywanie samemu posiłków to droga przez mękę, wiele poświęceń, strata czasu i energii.”
Tuńczyk w puszce to podstawa w wielu kuchniach. Jest bogaty w białko, niedrogi i od zakupu można go przechowywać przez kilka lat w spiżarni. Jest to ogólnie doskonałe źródło białka
o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii.
To, czy tuńczyk w puszce jest podlany olejem, czy wodą, ma wpływ na jego wartość odżywczą. Tuńczyk w puszce w oleju ma zwykle wyższą zawartość kalorii i tłuszczu, niż taki sam tuńczyk w wodzie.
Główny problem jaki występuje, jeśli chodzi o tuńczyka, to zawartość rtęci.
Ale jak pokazują badania, tuńczyk w puszce jest na ogół wytwarzany z mniejszych tuńczyków, które są łowione w ciągu pierwszego roku ich życia. A zgodnie z normami żywnościowymi, jedzenie puszki tuńczyka tygodniowo jest całkowicie w porządku, nawet dla kobiet w ciąży.
Kiedy nie masz czasu na przygotowanie dużego obiadu, a wszystkie resztki, które marnują się w lodówce, lepiej byłoby wykorzystać, niż wyrzucić, idealnym rozwiązaniem jest tortilla. Jest to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, prawie nie pozostawia bałaganu w kuchni i jest łatwe do spożycia przez dzieci, w domu, czy też w drodze.
W środku znajduje się miękki, kruchy tuńczyk otoczony chrupiącymi warzywami i sałatą. Całe to zdrowe dobro jest opakowane w miękką pełnoziarnistą tortillą.
Czego w tym nie kochać?
Kiedy robisz tortille, zrób dużą porcję i włóż je do zamrażarki, aby zawsze mieć gotowe dodatkowe porcje, kiedy ich potrzebujesz.
Rozmrażają się w krótkim czasie, a Ci, którzy są bardziej niecierpliwi lub mają wyjątkowo mało czasu, mogą je szybko rozmrozić a następnie podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Składniki:
- 4 placki tortilli pszennej z pomidorami
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- pół ogórka szklarniowego
- 3 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona
- ½ czerwonej cebuli
- ½ pomidora
- 2 łyżki majonezu go vege
- ketchup
- 20g startej mozzarelli
- sól morska
- pieprz kolorowy
- natka pietruszki



Przepis:
Odsącz tuńczyka z zalewy. Jeśli masz tuńczyka w oleju, to odlej jego nadmiar. Tuńczyka umieść w misce i rozdrobnij widelcem. Dodaj odsączoną kukurydzę. Ogórka przekrój wzdłóż na pół i pozbądź sie pestek, nie obieraj go, tylko pokrój w kostkę, dorzuć do miski. Ogórki konserwowe, paprykę, cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do reszty składników. Przypraw, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
Tortille posamaruj ketchupem, posyp startą mozzarellą i wyłóż porcję przygotowanego farszu. Zagnij brzegi “placków” i zwiń tortille, mocno ściskając w rulon. Tak gotowe tortille włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok 10 min.
Podaj posypane świeżą natką pietruszki. Voila!
Smacznego!
Najważniejsze jest to, że…
Wrap z tuńczykiem to wygodny, zdrowy obiad na wynos, stworzony specjalnie z myślą
o zapracowanych ludziach. Z tuńczykiem, chrupiącymi warzywami i mozzarellą, taka “macro friendly” tortilla jest gotowa w 10 minut!
W każdej spiżarni zawsze jest co najmniej 1 puszka tuńczyka. Wszystko, co musisz zrobić, to otworzyć puszkę i pokroić dodatki. Nie musisz niczego gotować.
Gdy nie masz czasu zastanawiać się nad tym, co zjeść, często kusisz się na górę kanapek. A może skusisz się na równie szybką równie szybką alternatywę?
Tortilla z tuńczykiem na kolację będzie w sam raz!