Zupa krem z czerwonej kapusty
Nie powiem Ci, że ten kapuśniak „odtruje” Cię lub sprawi, że schudniesz, ale ta zupa jest przepełniona jedną rzeczą, której prawie każdy z nas nie ma dość – dobrym smakiem.
Joel
Mnie czerwona kapusta kojarzy się z surówką do przysłowiowego niedzielnego obiadu i to właśnie napisałem Sebastianowi, gdy zaproponował ten przepis.
“Ta zupa z fioletowej kapusty to najsmaczniejszy i chyba najlepszy sposób na włączenie większej ilości kapusty do swojej diety. Także na pewno ten przepis spodoba się Twoim Followersom” – odpowiedział Sebastian.
A ponieważ jest bezglutenowa i można z niej zrobić wersję wegańską, to osoby o tych preferencjach żywieniowych mogą również cieszyć się tym daniem.
No i kolejny raz miał chyba rację…
No to zaczynamy!
“Kapusta, zwłaszcza czerwona kapusta, wydaje się podnosić poziom beta-karotenu, luteiny i innych przeciwutleniaczy chroniących serce. Pomaga również obniżyć coś, co nazywa się „utlenionym” LDL, co wiąże się z twardnieniem tętnic. A ponieważ łagodzi stany zapalne, może pomóc w zapobieganiu chorobom serca.”
Musisz wiedzieć, że czerwona kapusta ma znacznie więcej zalet, niż “zwykła” kapusta, ale jest też twardsza i jej gotowanie zajmuje więcej czasu.
Oczywiście lepiej jest jeść ją na surowo, ale ze względu na swoją twardość, zbyt szybko można zmęczyć się jej żuciem.
A mówiąc o jej zaletach, to jest bogata w witaminy K, C i A, kwas foliowy, wapń, magnez i potas. A do tego zawiera przeciwutleniacze, które wspomagają utrzymywać świeżość i napięcie skóry oraz młodość ciała. I to chyba wystarczający powód, żeby ją jeść, co?
Chociaż generalnie lepiej używać jej w sałatkach, ponieważ najlepiej smakuje świeża i chrupiąca, jak i zachowuje najwięcej składników odżywczych, to jednakże przygotowanie tej kremowej, fioletowej zupy z kapusty jest najlepszym sposobem na uzyskanie wszystkich tych witamin i błonnika w krótkim czasie i w wyjątkowym wydaniu!
Ta lekka i kremowa zupa jest delikatna i ciekawa w smaku, bo przy użyciu minimalnej ilości składników, zachowujemy wyraźny smak kapusty.
JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ CZERWONĄ KAPUSTĘ?
Użycie najlepszej świeżej kapusty w tej zupie jest bardzo ważne. Jeśli nie jesteś pewna, jak ją wybrać, po prostu zadbaj o następujące wytyczne:
- wybierz twardą główkę kapusty, liście powinny być ciasno ułożone
- nigdy nie wybieraj tych główek, które są miękkie w dotyku, miękkie liście oznaczają, że kapusta jest stara
- zwróć uwagę na kolor i wybierz tę jasną, która jest błyszcząca i bez tzw. “siniaków” na liściach
- najlepiej kupić całą główkę zamiast posiekanej lub pokrojonej na pół, ponieważ takie, już na półce sklepowej zaczynają tracić składniki odżywcze.
SKŁADNIKI:
Do przygotowania zupy z czerwonej kapusty potrzebne będą następujące składniki:
- bulion drobiowy/ warzywny
- płatki chili
- pół główki czerwonej kapusty
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 małe ziemniaki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Następnie dodaj poszatkowaną wcześniej kapustę i posiekany czosnek. To wszystko podsmaż ok. 5 min. Dodaj przyprawy wg uznania.
W międzyczasie pokrój w drobną kostkę ziemniaki, przesyp je do garnka. Dodaj podduszone wcześniej warzywa z patelni i zalej wrzącym bulionem z odrobiną płatków chilli. Gotuj wszystko na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 – 20 min., aż wszystkie składniki staną się miękkie.
Po ściągnięciu z ognia i lekkim przestudzeniu, zblenduj całość na jednolita masę.
Gotowy krem podawaj z jogurtem greckim lub w wersji wegańskiej z jogurtem kokosowym i prażonymi orzechami pekan.
JAK PRZECHOWYWAĆ?
Zupę jeszcze gorącą wlej do słoików i szczelnie dokręć lub po całkowitym przestudzeniu umieść umieścić ją w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce przez 3-4 dni.
PROPOZYCJE SUBSTYTUTU ZIEMNIAKA W TEJ ZUPIE
Ziemniaka dodaje się, aby nadać tej fioletowej kapuściance kremową konsystencję. Jeśli nie chcesz używać ziemniaków, oto kilka alternatywnych rozwiązań:
- słodki ziemniak, jeśli chcesz, aby Twoja zupa była nieco słodsza
- gotowana/ puszkowana fasola cannellini lub ciecierzyca, jeśli chcesz podbić proteiny w tym daniu. W tym wypadku smak tej zupy również nieco się zmieni.
Smacznego!
Najważniejsze jest to, że…
W tej zupie czerwona kapusta pomaga zdefiniować wyrażenie “smaczne i zdrowe”. I do tego ta propozycja jest szczególnie przydatna podczas diety. Nie tylko ze względu na swoją niską kaloryczność, ale również ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych, których często podczas długotrwałej i monotonnej diety odchudzającej może Ci brakować.
Bogata w witaminy i przeciwutleniacze, ta piękna fioletowa zupa upiększy nakrycie stołu, a także uwiedzie kubki smakowe Twoich bliskich.
Zmieszana z mlekiem migdałowym tworzy kremową zupę, którą pokochają Twoje dzieci.
Jeśli podobał Ci się ten artykuł, udostępnij go gdziekolwiek lubisz spędzać czas online! Śledź również profil Sebastiana na Instagramie i czerp od Niego inspiracje.
Co sądzisz o tym przepisie? Daj mi znać w komentarzach pod spodem
Mniamu, mniamu, świetny przepis właśnie go wypróbowałam. Mistrzostwo świata, dziękuję.
Cieszę się! 🙂