Zupa krem z czerwonej kapusty

Zupa krem z czerwonej kapusty

Nie powiem Ci, że ten kapuśniak „odtruje” Cię lub sprawi, że schudniesz, ale ta zupa jest przepełniona jedną rzeczą, której prawie każdy z nas nie ma dość – dobrym smakiem.

Joel

Mnie czerwona kapusta kojarzy się z surówką do przysłowiowego niedzielnego obiadu i to właśnie napisałem Sebastianowi, gdy zaproponował ten przepis. 

“Ta zupa z fioletowej kapusty to najsmaczniejszy i chyba najlepszy sposób na włączenie większej ilości kapusty do swojej diety. Także na pewno ten przepis spodoba się Twoim Followersom” – odpowiedział Sebastian. 

A ponieważ jest bezglutenowa i można z niej zrobić wersję wegańską, to osoby o tych preferencjach żywieniowych mogą również cieszyć się tym daniem. 

No i kolejny raz miał chyba rację… 

No to zaczynamy!

“Kapusta, zwłaszcza czerwona kapusta, wydaje się podnosić poziom beta-karotenu, luteiny i innych przeciwutleniaczy chroniących serce. Pomaga również obniżyć coś, co nazywa się „utlenionym” LDL, co wiąże się z twardnieniem tętnic. A ponieważ łagodzi stany zapalne, może pomóc w zapobieganiu chorobom serca.”

Musisz wiedzieć, że czerwona kapusta ma znacznie więcej zalet, niż “zwykła” kapusta, ale jest też twardsza i jej gotowanie zajmuje więcej czasu.

Oczywiście lepiej jest jeść ją na surowo, ale ze względu na swoją twardość, zbyt szybko można zmęczyć się jej żuciem. 

A mówiąc o jej zaletach, to jest bogata w witaminy K, C i A, kwas foliowy, wapń, magnez i potas. A do tego zawiera przeciwutleniacze, które wspomagają utrzymywać świeżość i napięcie skóry oraz młodość ciała. I to chyba wystarczający powód, żeby ją jeść, co? 

Chociaż generalnie lepiej używać jej w sałatkach, ponieważ najlepiej smakuje świeża i chrupiąca, jak i zachowuje najwięcej składników odżywczych, to jednakże przygotowanie tej kremowej, fioletowej zupy z kapusty jest najlepszym sposobem na uzyskanie wszystkich tych witamin i błonnika w krótkim czasie i w wyjątkowym wydaniu!

 Ta lekka i kremowa zupa jest delikatna i ciekawa w smaku, bo przy użyciu minimalnej ilości składników, zachowujemy wyraźny smak kapusty.  

JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ CZERWONĄ KAPUSTĘ?

Użycie najlepszej świeżej kapusty w tej zupie jest bardzo ważne. Jeśli nie jesteś pewna, jak ją wybrać, po prostu zadbaj o następujące wytyczne:

  • wybierz twardą główkę kapusty, liście powinny być ciasno ułożone
  • nigdy nie wybieraj tych główek, które są miękkie w dotyku, miękkie liście oznaczają, że kapusta jest stara
  • zwróć uwagę na kolor i wybierz tę jasną, która jest błyszcząca i bez tzw. “siniaków” na liściach
  • najlepiej kupić całą główkę zamiast posiekanej lub pokrojonej na pół, ponieważ takie, już na półce sklepowej zaczynają tracić składniki odżywcze.

SKŁADNIKI:

Do przygotowania zupy z czerwonej kapusty potrzebne będą następujące składniki:

  • bulion drobiowy/ warzywny
  • płatki chili
  • pół główki czerwonej kapusty
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 małe ziemniaki. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Następnie dodaj poszatkowaną wcześniej kapustę i posiekany czosnek. To wszystko podsmaż ok. 5 min. Dodaj przyprawy wg uznania. 

W międzyczasie pokrój w drobną kostkę ziemniaki, przesyp je do garnka. Dodaj podduszone wcześniej warzywa z patelni i zalej wrzącym bulionem z odrobiną płatków chilli. Gotuj wszystko na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 – 20 min., aż wszystkie składniki staną się miękkie. 

Po ściągnięciu z ognia i lekkim przestudzeniu, zblenduj całość na jednolita masę. 

Gotowy krem podawaj z jogurtem greckim lub w wersji wegańskiej z jogurtem kokosowym i prażonymi orzechami pekan. 

JAK PRZECHOWYWAĆ?

Zupę jeszcze gorącą wlej do słoików i szczelnie dokręć lub po całkowitym przestudzeniu umieść  umieścić ją w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce przez 3-4 dni.

PROPOZYCJE SUBSTYTUTU ZIEMNIAKA W TEJ ZUPIE

Ziemniaka dodaje się, aby nadać tej fioletowej kapuściance kremową konsystencję. Jeśli nie chcesz używać ziemniaków, oto kilka alternatywnych rozwiązań:

  • słodki ziemniak, jeśli chcesz, aby Twoja zupa była nieco słodsza
  • gotowana/ puszkowana fasola cannellini lub ciecierzyca, jeśli chcesz podbić proteiny w tym daniu. W tym wypadku smak tej zupy również nieco się zmieni. 

Smacznego!

 

Najważniejsze jest to, że…

W tej zupie czerwona kapusta pomaga zdefiniować wyrażenie “smaczne i zdrowe”. I do tego ta propozycja jest szczególnie przydatna podczas diety. Nie tylko ze względu na swoją niską kaloryczność, ale również ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych, których często podczas długotrwałej i monotonnej diety odchudzającej może Ci brakować. 

Bogata w witaminy i przeciwutleniacze, ta piękna fioletowa zupa upiększy nakrycie stołu, a także uwiedzie kubki smakowe Twoich bliskich.

Zmieszana z mlekiem migdałowym tworzy kremową zupę, którą pokochają Twoje dzieci. 

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, udostępnij go gdziekolwiek lubisz spędzać czas online! Śledź również profil Sebastiana na Instagramie i czerp od Niego inspiracje.

Co sądzisz o tym przepisie? Daj mi znać w komentarzach pod spodem

To co?…

Do następnego… 

Salute!

Joel

joel@trenujzglowa.pl

Znajdź mnie w Social Media

2 thoughts on “Zupa krem z czerwonej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *